Šumavský básník a spisovatel Ondřej Fibich zná své předky až po třicetiletou válku

5. srpen 2023

Jak napovídá příjmení šumavského spisovatele a básníka Ondřeje Fibicha, pochází ze stejného rodu jako slavný hudební skladatel Zdeněk Fibich. Ale i z matčiny strany má zajímavé předky – starobylý rod Fischerů.

„Úplně prvním zakladatelem rodu byl švédský důstojník, který se po třicetileté válce usadil v Plzni. A protože byl povoláním rybář, tak mu dali příjmení Fischer,“ vzpomíná Ondřej Fibich na své rodové kořeny z matčiny strany.

„Máme někde i takovou ikonickou fotografii, na které stojí tři mladíci v pruhovaných trikotech a každý má vedle sebe vysoký bicykl, v té době začínala cyklistika,“ popisuje jednu z nejstarších dochovaných fotografií rodu Fischerů.

„Byli to tři bratři. Jeden skončil ve Vídni, kde se vypracoval na prodejce světové kosmetiky. Druhý prochladl na cyklistickém závodě Znojmo – Vídeň a zemřel na zápal plic. A třetí byl můj prapradědeček, který založil moravskobudějovickou větev rodu,“ vysvětluje.

Čtěte také

Jeho syn, pradědeček Ondřeje Fibicha, pak odešel na jih Čech. Od města Tábor si pronajal velkostatek Červený Dvůr u Tábora. „Můj pradědeček byl velký dobrodruh. Spálil všechny mosty v Moravských Budějovicích a vydal se na dráhu sedláka,“ usmívá se spisovatel.

Rodina Fischerů na Táborsku vydržela do roku 1913, poté se přestěhovala zpátky na Moravu, do Bítova. Nicméně jižní Čechy zůstaly krajem, do kterého se potomci rodu Fischerů rádi vraceli.

Maminka Ondřeje Fibicha se na sklonku života přistěhovala do Strakonic, sám Ondřej Fibich zakotvil na Šumavě.

Vyprávění Ondřeje Fibicha o jeho předcích, ale také o rodu svobodných pánů Nádherných z Borutína a životě na Červeném Dvoře na začátku 20. století si poslechněte v pořadu Jihočeši.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související