Údolí smrti je mezi zaniklou šumavskou obcí Kamenná Hlava a hranicí. Tady zastřelili pohraničníci nejvíc lidí

24. červenec 2022 12:12

Už podle něj vznikla rozhlasová četba na pokračování, divadelní hra a teď je ve střižně i televizní minisérie. Román Návrat Krále Šumavy jihočeského spisovatele Davida Jana Žáka vyšel před deseti lety, ale teprve teď zaznamenal obrovský zájem o další zpracování.

Srdce čtenářů si ale hlavní hrdina, legendární nepolapitelný převadeč Josef Hasil, získal už dávno. Mrštný houževnatý chlapík nevelké postavy pomáhal po druhé světové válce utéct za hranice těm, kteří se znelíbili nastupující komunistické diktatuře.

Zajímavé je i dnes zamířit na místa, kudy Josef Hasil chodil a kde se odehrává i román Davida Jana Žáka. Jedním z nich je zaniklá šumavská obec Kamenná Hlava nedaleko Českých Žlebů, z níž je vidět na takzvané Údolí smrti. „Údolí smrti se mu říká proto, že tady zemřelo nejvíc lidí, tady jich pohraničníci zastřelili nejvíc,“ přibližuje spisovatel.

Josef Hasil podle něj cestu přes České Žleby využíval proto, že jeho bratr Bohumil tu jako malý kluk pásl krávy. „Hasilové to tady znali velice dobře. Chodili tudy, protože je to přehledné,“ ukazuje.

Čtěte také

„Vím přesně, že když půjdu pořád dolů, dojdu k hraničnímu potoku. Tímhle směrem je hranice. Jsme také kousek od místa, kde byl zastřelen Bohumil Hasil. Kdybychom se dali doprava, narazíme na Horní a Dolní Cazov, dvě vysídlené německé vesnice, kde byl úkryt,“ líčí David Jan Žák.

Horní a Dolní Cazov také hrají v jeho románu velkou roli. „Tam byla spousta přestřelek. Co se týče terénu, Hasil věděl, že se tady může schovat a také snadno vidí hlídku, takže se jí může vyhnout. Chodil přes Údolí smrti nebo přes Radvanovický vrch. Také se chodilo směrem na Mlaka, případně až přes Nové údolí. On tady opravdu znal každý kámen,“ přibližuje cesty slavného převaděče.

Projít místa, kde se odehrává román Návrat Krále Šumavy, rozhodně stojí za to. Jsou to místa tajemná, magická, jsou to místa, která mají paměť.

Spustit audio

Související