Ajťák zámeckým pánem. Nový kastelán Kratochvíle přemýšlí, jak zapojit mobily a zaujmout mladé lidi

2. červen 2023

Inženýr Petr Šmíd je od začátku roku 2023 kastelánem renesančního zámku Kratochvíle u Netolic. Po 37 letech nahradil Vojtěcha Troupa, který odešel do penze. Petr Šmíd poznal Kratochvíli už jako kluk, když tu jeho rodiče hráli ochotnické divadlo. Sám šel později v jejich šlépějích a na vodním zámku se objeví hned ve dvou rolích – herce (mimo jiné ve Světácích) a kastelána. Cesta do této pozice ale vedla přes neziskovou organizaci a vzdělání IT specialisty.

V čem se na život na zámku dívá jinak? „Já nevím, jestli mám jiný pohled než ostatní, spíš asi hodně podobný. Možná se ale dívám očima člověka, který strávil hodně času v neziskovém sektoru s mladými lidmi. Možná vnímám svět i očima mladých lidí, které jsem potkával na školách a jezdil s nimi na příměstské tábory,“ odkazuje Petr Šmíd na svou kariéru ředitele obecně prospěšné společnosti Portus Prachatice.

„Na Kratochvíli jsou naší velkou cílovou skupinou právě rodiny. A když pozoruji návštěvníky, kteří k nám jezdí s dětmi, tak přemýšlím, jak jim ukázat tu nádhernou památku jinak než jenom klasickou komentovanou prohlídkou. Interiéry jsou překrásné, dospělí to vnímají intenzivně, ale děti vedle stojí s mobilními telefony a nudí se,“ popisuje.

Čtěte také

To je výzva, kterou Petr Šmíd vnímá. „Jak třeba přiblížit dnešnímu mladému člověku historii jako takovou. Možná skrze příběhy,“ uvažuje. Na mysli má příběhy místa a osobností, které Kratochvíli vystavěly a které jí prošly. „Příběh je vždycky spjatý s člověkem a má obrovskou schopnost oslovit dalšího člověka. A vyprávět lze i jinou cestou než dosud. Novou formou, novým způsobem, včetně využití sociálních médií,“ dodává.

Možností je právě zapojit mobily dětí. „Třeba během procházky v naší krásné zahradě by návštěvníci mohli díky aplikaci a načtení jednoduchého kódu získat možnost se doptat nebo přejít k dalšímu příběhu. Dnešní mladí lidé jsou zvyklí se přepínat, to je schopnost, kterou mají obdivuhodně vycvičenou,“ říká kastelán Petr Šmíd.

Vedle toho jsou podle něj situace, například během návštěvy renesančních interiérů, kdy se přepínat nemusí. „To jsou okamžiky, kdy mají cíleně odpočívat. Je to to, co by ministerstvo školství nazvalo digitálním wellbeingem. To je teď velké téma – jak vyvážit dnešní svět, jak nebýt příliš v digitálním světě, ale být, jak by řekla mladá generace, v realu. A najít si vnitřní střed,“ komentuje.

Celý rozhovor s novým kastelánem zámku Kratochvíle Petrem Šmídem si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.