Zvládnout stres i správně zaškrtávat. Přijímací zkoušky na střední školy žáci můžou zkusit nanečisto

29. leden 2024 08:41

Téměř padesát deváťáků přišlo na Střední odbornou školu v Jindřichově Hradci, aby vyplnilo testy k přijímacím zkouškám. Zatím jen nanečisto. V dubnu u přijímaček už díky tomu žáci budou mít praktickou zkušenost nejen s vyplňováním testu, ale třeba i s tím, jak pracovat v časovém stresu.

Po sedmdesáti minutách soustředěného vyplňování testů žáci odevzdali záznamový arch. „Ze začátku to bylo dobré, ale ke konci už mě tlačil čas, takže to bylo stresující,“ líčila své matce Berenika Dvořáková.

Rodiče na děti čekali na chodbě po celou dobu. Ludmila Dvořáková doufá, že přijímačky nanečisto dceři pomohou. „Hlavně s tím, aby to stihla v tom časovém limitu, o to jde nejvíc, a také aby nebyla nervózní,“ řekla.

Časový limit dal zabrat i Lilianě. „Bylo to náročné. V těch posledních minutách už jsem něco jen tipovala,“ potvrdila.

U jednotných testů je důležité dodržet přesně postup vyplňování. Ten dětem při přijímacích zkouškách nanečisto vysvětlila učitelka Jana Koubková. „Jsou tam zaškrtávací políčka, ta je nutné zaškrtat přesně od rohu k rohu. Pokud chcete odpověď změnit, musíte celé políčko vyčernit a zaškrtnout jiné,“ zdůraznila.

Čtěte také

Podle ředitele Střední odborné školy v Jindřichově Hradci Karla Chalupy jsou testy náročné i technicky. Možnost vyzkoušet si vše v reálném prostředí proto považuje za důležitou. „Pokud je rodič normálně v obraze, tak se snaží ty vzorové testy někde sehnat, stáhnout, žák je vidí předem, ale přece jenom situace, kdy přijde do třídy mezi dalších dvacet dětí, je určitě jiná, než když si to zkouší doma za stolem,“ připomněl.

Ne všechny školy však přijímací zkoušky nanečisto pořádají. Testy si děti mohou zkoušet vyplňovat i samy doma. „Centrum na oficiálních webových stránkách poskytuje veřejnosti bezplatný přístup ke všem dostupným zkušebním testům. V souladu s tím nabízí uchazečům zdarma také využívání aplikace,“ uvedla mluvčí společnosti CERMAT Jana Patáková.

Termín prvního kola přijímacích zkoušek na střední školy je vyhlášen na 12. a 15. dubna.

Spustit audio

Související