Hudebníci, kteří chtějí studovat na budějovické konzervatoři, musí zvládnout zahrát etudy, ale i poznat rytmy

16. leden 2024 08:02

Na konzervatoři v Českých Budějovicích začaly talentové přijímací zkoušky. Škola přijme zhruba polovinu uchazečů. Žáci devátých tříd, kteří chtějí studovat hudbu, předvádí své schopnosti před odbornou komisí.

„Jsou dané stupnice, k tomu příslušné akordy a potom zahrají tři etudy,“ popisuje přijímací zkoušky ředitel konzervatoře v Českých Budějovicích Petr Ries. Kromě stupnic a etud si hudebníci připraví také přednes libovolné skladby.

První část talentových zkoušek absolvovala mladá houslistka Markéta Vyhlídková. „Nakonec to bylo dobré, čekala jsem to horší, tak doufám, že to vyjde. Hrála jsem Dvořáka a Mozarta, cvičila jsem každý den asi dvě hodiny,“ vypráví.

Čtěte také

„Uchazeči si většinou vyberou nějaký přednes. Ve většině oddělení je povinná hra alespoň jedné části zpaměti, abychom zjistili, jak jsou na tom s hudební pamětí,“ doplňuje ředitel.

Poté, co zahrají před komisí, musí zájemci o studium na konzervatoři zvládnout ještě druhou část, takzvanou zkoušku hudebnosti. Při ní určují podle sluchu akordy nebo poznávají rytmy.

Talentové přijímací zkoušky absolvuje i Magdaléna Maršíková, která hraje na lesní roh. „Připravovala jsem se asi dva až tři měsíce. Nervózní jsem samozřejmě byla hodně,“ říká.

Na konzervatoř v Českých Budějovicích se letos hlásí 58 žáků devátých tří. Škola může přijmout 31 uchazečů. Největší zájem je tradičně o zpěv a klavír.

Spustit audio

Související