Po hladině třeboňského rybníka Svět se nesla hudba. Happeningem na parníku se místní děti připojily k festivalu ZUŠ Open

25. květen 2023 08:31

Přes šedesát dětí předvedlo v Třeboni svůj talent při sedmém ročníku festivalu ZUŠ Open. Malí muzikanti za podpory svých učitelů ze základní umělecké školy hráli a zpívali na třeboňském náměstí i na rozhoupané palubě parníku, na kterém obepluli rybník Svět.

Hudební plavbu po rybníce Svět prvními tóny zahájil žesťový orchestr. Jeho členkou je devatenáctiletá Lída, která hraje na baskřídlovku. „Bylo to moc příjemné. Všichni byli v pohodě, nebyl žádný stres, přišli se podívat příbuzní. A když se třeba někdo spletl, ostatní ho podpořili,“ pochvalovala si.

Nejmladší hudebníci navštěvují přípravný ročník. Na akordeon už ale zvládli zahrát známé lidové písničky, a tak s nimi mohli posluchači zpívat.

Na palubě byl také kapitán dětí i učitelů, oblečený stylově v pruhovaném námořnickém triku, ředitel Matouš Řeřicha. „Pojali jsme to jako dárek pro děti a rodiče, kteří se plaví s námi. My si děláme radost hudbou a uměním celý rok, a tak jsme si řekli, že teď uděláme happening na Světě a pak budeme pokračovat na náměstí,“ popsal.

Čtěte také

K programu na náměstí se přidali i další hudebníci a umělecké obory. „Účastní se i žáci literárně-dramatického oddělení a také tanečního oddělení, bude tu skupina se sólistou na elektrickou kytaru,“ vyjmenovala zástupkyně ředitele Jitka Bastlová.

Zatleskat mladým umělcům přišla i maminka Zuzka se svými dětmi Kubou a Klárkou. „My máme všichni v rodině hudbu rádi. Rozhodně to děti hodně rozvíjí a také smysluplně tráví volný čas,“ řekla.

Kuba v třeboňské zušce začíná hrát na hudební nástroj. „Hraju na flétnu a baví mě to,“ prozradil. Klárka ještě do školy nechodí, ale v tom, co by se ráda naučila, má jasno. „Chtěla bych tancovat,“ řekla.

V příštích dnech se k festivalu ZUŠ Open přidají i další pobočky třeboňské umělecké školy v Suchdole nad Lužnicí, Lomnici nad Lužnicí a Českých Velenicích.

Spustit audio

Související