Nejvíc dětí chce hrát na klavír a kytaru. Třeboňská základní umělecká škola vybírá žáky při talentových zkouškách

31. květen 2023 15:59

Mladí umělci často začínají svou cestu na základní umělecké škole. Děti, které chtějí nějaký obor navštěvovat, musí projít talentovými zkouškami. Zájemci o hru na hudební nástroj u přijímaček zpívají, budoucí výtvarníci zase přicházejí s deskami plnými obrázků. Na třeboňskou základní uměleckou školu míří i uchazeči o taneční nebo dramatický obor.

Učitelka klavírního oddělení základní umělecké školy v Třeboni Alena Kohoutová zkouší žáky, kteří se hlásí na hudební obor. „Někdy se ten hudební sluch těžko dokazuje, protože některé děti nejsou moc zvyklé zpívat a hlasivky je neposlouchají. Ony to třeba opravdu slyší, ale hlas jim to nedovolí, takže v takových případech zkoušíme třeba, jestli rozliší vysoké a hluboké tóny, jestli mají cit pro rytmiku,“ popisuje.

Už podruhé se na školu hlásí osmiletá Eliška. Ráda by hrála na elektrické klávesy, ale o obor je velký zájem. „Hlásila se na elektronické varhany už loni, ale pro veliký zájem se nedostala, tak to letos zkouší znovu. Pokud nevyjdou varhany, jako alternativu máme housle,“ říká maminka Ivana.

Zástupkyně ředitele třeboňské základní umělecké školy Jitka Bastlová potvrzuje, že o některé obory je tradičně velký zájem. „Když se dívám do přihlášek, tak největší zájem je o hru na klavír a kytaru. Rodiče předškolních žáků přihlašují třeba také jenom na přípravnou hudební výchovu,“ uvádí.

Čtěte také

V nejvyšším patře budovy má sál taneční obor. První taneční kroky učí děti v Třeboni Vladimíra Strnadlová. „Taneční obor na základních uměleckých školách je zaměřen na tvořivý projev dítěte, aby se ten malý člověk po svém způsobu rozvinul,“ popisuje.

Zájemci o výtvarný obor nosí obrázky, které namalovali doma. Na výtvarku se letos hlásí například dvanáctiletá Sofie. „Ostatní mi říkají, že hezky kreslím, tak jsem se zkusila přihlásit,“ vysvětluje. Třeboňská škola vyučuje také literárně-dramatický obor.

Děti, které splní požadavky, někdy nejsou přijaty z kapacitních důvodů. Škola v takovém případě s rodiči komunikuje a nabízí jim uvolněná místa i v průběhu školního roku.

Spustit audio

Související