Přechod do reality všedního dne žákům speciální školy ve Strakonicích usnadňuje sociální rehabilitace

25. leden 2024 12:29

Usnadnit žákům speciální školy ve Strakonicích vstup do běžného života se snaží sociální rehabilitace. Přechod ze školy do reality všedního dne může být obtížný nejen pro samotné studenty, ale i pro jejich rodiny. Sociální pracovníci Chelčického domova sv. Linharta proto za dětmi dojíždí a snaží se jim pomoct s tím, co je nejvíc trápí. Můžou je učit třeba jízdu v městské hromadné dopravě, zvládání různých společenských situací nebo vaření.

„Snažíme se prohloubit soběstačnost tam, kde je to možné, v konkrétních oblastech. Každý to má jinak, každý zvládne něco jiného, ale všichni chtějí dělat radost svým rodinám, takže je třeba najít uplatnění,“ popisuje pracovnice pro sociální rehabilitaci Alžběta Bayerová.

Otázka, kam po škole dál, je pro mnoho rodin žáků speciální školy palčivá. „Spousta zařízení má plnou kapacitu nebo je jich málo na konkrétní oblasti. Mnoho rodičů se ve finále rozhodne nechat si děti doma, ale tam potom nemají tolik vjemů, jako měly ve škole, tolik podnětů a v podstatě dochází ke stagnaci,“ potvrzuje Alžběta Bayerová.

Sociální rehabilitací s individuálním plánem může být třeba vaření nebo nácvik podpisu. „Myslím si, že největší smysl je v individuálním přístupu, v tom, že se vytváří vztahy s konkrétním uživatelem i celou rodinou a že rodina na to není sama, má  oporu,“ komentuje Alžběta Bayerová.

Pracovníci Chelčického domova svatého Linharta poskytují sociální rehabilitaci s individuálním plánem až dvakrát týdně také svým klientům v Chelčicích.

Spustit audio

Související