Nový stacionář pro lidi s postižením vznikl v budějovickém Centru sociálních služeb Empatie

29. březen 2023 14:25

Lidé s mentálním a kombinovaným postižením mají v Českých Budějovicích nový prostor. Jihočeský kraj postavil v Centru sociálních služeb Empatie za téměř 120 milionů korun nové budovy pro denní a týdenní stacionář. Klienti tam můžou také trénovat, jsou totiž velmi úspěšní v boccie.

„Ta hra je v principu stejná jako pétanque, ale je vyvinutá pro lidi s postižením,“ popisuje Martin Candra, pracovník v sociálních službách Empatie, v místnosti denního stacionáře, která je pro bocciu přímo určená. „Kromě toho tady pořádáme třeba diskotéky, můžeme se dívat i na televizi,“ dodává.

24 klientů využívá denní stacionář a stejný počet týdenní stacionář. „My jsme pobytová a ambulantní služba a jsme služba takzvaně péčová. To znamená, že zajišťujeme péči, stravování, hygienu a k tomu vzdělávací, aktivizační a sociálně terapeutické činnosti, takže v podstatě celý komplex,“ uvádí ředitelka Domova Libníč a Centra sociálních služeb Empatie Lenka Hebíková Kubátová.

Čtěte také

Takové stacionáře podle hejtmana Martina Kuby lidem pomáhají zůstat v rodinách. „Když ta rodina chodí do práce, nebo se také potřebuje věnovat jiné činnosti, tak právě to, že může využít tento stacionář, kde se o postižené během dne někdo postará, umožňuje, že ti lidé nemusí do domova, ale mohou zůstávat v rodinách,“ připomíná.

Vybudování denního a týdenního stacionáře pro osoby s mentálním a kombinovaným postižením není jedinou aktuální investicí kraje v sociální oblasti. „Právě se staví domov pro seniory v Jindřichově Hradci, to bude investice za bezmála půl miliardy, dále plánujeme přístavbu domova pro seniory v Kaplici, bude se otevírat chránění bydlení v Blatné,“ vyjmenovává náměstkyně hejtmana Lucie Kozlová.

V budoucnu plánuje Domov Libníč a Centrum sociálních služeb Empatie další investice, například rekonstrukci chráněného bydlení v Tyršově sadu nebo stavbu domova se zvláštním režimem v Libníči.

Spustit audio

Související