Nový domov pro 94 seniorů postaví kraj u Jindřichova Hradce. Nahradí nevyužívaný areál na Bobelovce

23. září 2022 10:57

Více než půl miliardy korun zaplatí Jihočeský kraj za nový domov pro seniory u Jindřichova Hradce. Půjde o moderní zařízení s jednolůžkovými a dvoulůžkovými pokoji. První klienti by se do něj mohli nastěhovat už za dva roky.

Stavět se bude v lokalitě Bobelovka v Otíně na místě nevyužívaného areálu centra sociálních služeb pro handicapované. „Ty budovy, co jsem slyšela, vznikly původně jako mateřská škola pro děti dělnic, které tu pracovaly v textilní továrně. Později byly přestavěny na domov sociálních služeb, ale jejich technický stav a prostorové uspořádání nevyhovuje současným standardům pro poskytování služeb seniorům,“ říká ředitelka Centra sociálních služeb Jindřichův Hradec Radka Vegrichtová.

Místo rekonstrukce objektů, které na pozemku stojí a do roku 2017 sloužily klientům centra, se tedy budou stavět zcela nové budovy. „Počítáme, že v příštím týdnu začnou demoliční práce. Ty zaberou dva až tři měsíce, následně budeme pokračovat územními pracemi a samotnou výstavbou,“ uvádí jihočeský oblastní ředitel Metrostavu Martin Stašek.

Část materiálu z demolice firma při stavbě nových budov znovu využije. „Je to moderní směr, kdy využíváme recyklaci. Cihelné a betonové prvky rozdrtíme, na místě promísíme a použijeme pro stavbu nové budovy,“ popisuje Martin Stašek.

Čtěte také

Nový domov v lokalitě Bobelovka v Otíně u Jindřichova Hradce bude mít kapacitu 94 lůžek. Jihočeský kraj za areál zaplatí 532 milionů korun, z toho 60 milionů pokryje dotace z národního plánu obnovy.

Aby kraj udržel cenu co nejnižší, vyzkoušel při této zakázce vůbec poprvé zadávací řízení formou soutěžního dialogu. Při něm mohli účastníci sami navrhnout změny, které povedou k nejlepšímu a zároveň nejlevnějšímu řešení stavby.

Domov pro seniory by měl být hotový do roku 2024. „V současné době máme v domově seniorů na Otíně kapacitu 120 lůžek a poptávka je téměř dvojnásobná, takže zvýšení kapacity je opravdu velký přínos,“ dodává Radka Vegrichtová. Na místo v domově seniorů se v Jihočeském kraji čeká v průměru zhruba rok.

Spustit audio

Související