Díky prodeji dobrot a keramiky může Chelčický domov sv. Linharta víc pomáhat lidem s postižením

4. prosinec 2023 12:06

Před Vánoci mají v Chelčickém domově sv. Linharta na Strakonicku plné ruce práce. Dobrovolníci a klienti vaří marmelády, zdobí vánoční věnce nebo glazují keramické anděly. Prodej výrobků pomáhá získat finance třeba na sociální rehabilitaci, kterou může domov lidem s různými typy postižení nabízet pětkrát v týdnu.

„Maluju hvězdičku, Mikuláše, anděla, panáčka, sněhuláčka, srdíčko,“ vyjmenovává klientka domova svatého Linharta v Chelčicích Lenka Vrbová, která zdobí perníčky cukrovou polevou.

Karel Burda a Zdena Gebrová pracují jako dobrovolníci v keramické dílně. Zabývají se glazováním betlémů a andělů. „Na jedné straně to nechám stéct a pak polévám zase z druhé strany,“ ukazuje Karel Burda.

Ředitelka domova Klára Kavanová Mušková má vypsané všechny objednávky. „Přihlásilo se poměrně hodně zájemců o různé floristické výrobky, třeba věnce. Zájem je ale i o keramické anděly, betlémy a také potravinářské výrobky, které si objednávají obce nebo firmy do vánočních balíčků,“ říká.

Domov má roční rozpočet 8,5 milionu, z toho jeden milion shání sám. „Pro malou neziskovou organizaci je to velký úkol. Tato výroba přinese kolem 350 tisíc čistého po odečtení nákladů. Když si vezmete, že jedna marmeláda stojí 75 korun, tak opravdu musíme vyrobit velké množství. Navíc je důležité říct, že nejsme chráněná dílna, ale sociálně terapeutická dílna s velkou pomocí dobrovolníků,“ připomíná.

Díky výtěžku z prodeje dekorací a potravinářských výrobků můžou v Chelčickém domově sv. Linharta fungovat pět dní v týdnu sociální rehabilitace. Ty pomáhají klientům s různými typy postižení žít běžný, nezávislý a soběstačný život.

Spustit audio

Související