Dostat se na střední školu bude těžší. O přípravné kurzy je proto velký zájem

12. leden 2024 08:16

O přípravu na přijímací zkoušky na gymnázia a střední školy je velký zájem. Například 2+2 škola matematiky v Českých Budějovicích už odmítá další zájemce. Situace se opakuje několikátým rokem. Setkávají se s tím také českobudějovická gymnázia, která žákům přípravné kurzy rovněž nabízí.

V jedné z učeben českobudějovické 2+2 školy matematiky vede výuku lektor Jakub Kuráž. V lavici sedí žačky deváté třídy Simona Hrabčáková a Ela Budínská. Problém s prospěchem nemají, přesto se na přijímací zkoušky speciálně připravují. „Já se budu hlásit na nějaká gymnázia.“ „Já také. Chceme mít jistotu, že jsme udělaly co nejvíc pro to, abychom se někam dostaly,“ vysvětlují.

Takových zájemců je podle ředitele školy Milana Šťastného letos hodně. Už několik měsíců proto nové žáky nepřijímá. „Od konce října nemáme místo pro nové žáky, každý týden odmítáme desítky zájemců. Přijímačky se dělají z matematiky a češtiny, takže oba předměty se doučují,“ říká.

Zájem o kurzy je rok od roku větší. „Už asi třetím rokem sleduji, že zájem narůstá. Jsou teď silné ročníky a zní to škaredě, ale školy si opravdu vybírají ty nejlepší, je to selekce. Také proto jsou přijímací zkoušky tak těžké,“ komentuje Milan Šťastný.

Čtěte také

V matematice dělají žákům podle něj největší potíže logické a slovní úlohy. „V češtině je to práce s textem, protože v těch CERMAT testech je obrovské množství textu a je tam větší tlak na čas,“ dodává.

Také všechna českobudějovická gymnázia nabízejí přípravné kurzy na přijímačky. Ředitelé škol potvrzují, že zájem o ně je i tam velký. „Zájem o tyto kurzy stále narůstá a já už začínám mít trošku obavy, jestli budeme mít dostatek učitelů na to, abychom pokryli páteční odpolední a sobotní kurzy,“ uvádí ředitel Biskupského gymnázia Martin Maršík.

Kurzy na gymnáziích začnou tento měsíc. První přijímací zkoušky na střední školy se letos uskuteční 16. dubna.

Spustit audio

Související