Školákům, kteří propadají a nemůžou si dovolit doučování, pomáhá dobročinná sbírka

16. duben 2023 08:47

Pomoct dětem, které mají problémy s prospěchem ve škole a jejich rodině schází finance na doučování, pomůže dobročinná sbírka organizace Prevent 99. Vybrané peníze pokryjí doučování v nízkoprahovém zařízení pro děti a mládež ve Strakonicích.

Do strakonického nízkoprahového centra chodí děti pravidelně doučovat Rozálie Vávrová. Připravuje je na testy a někdy pomáhá i s domácími úkoly. „Vedu to spíš tak, že se jich ptám, co potřebují, abych nedělala něco, v čem jsou si jistější. Přehazuji tak trochu odpovědnost na ně, aby řekli, v čem se potřebují zlepšit,“ vysvětluje.

Na hodiny chodí například Nikolas. Podle svých slov nejčastěji potřebuje doučování ze zeměpisu, využívá pomoc třeba také při práci na referátu.

Čtěte také

Doučování v nízkoprahovém centru Cross je určené primárně školákům, kteří propadají, nebo jim propadnutí hrozí. „To je asi to nejdůležitější, co dítě potřebuje, aby mohlo školním systémem procházet dál. Když  totiž zažijete tak zásadní neúspěch, jako je propadnutí ve škole, tak vás to hodně demotivuje,“ říká vedoucí centra Vojtěch Frýdl.

O doučování je velký zájem, problém je ale s financováním. „Doučování je pro nás takzvanou fakultativní službou, to znamená, že ho nemůžeme zahrnout do základních finančních zdrojů. Proto se snažíme sehnat peníze jinou cestou, bohužel konkrétně doučování město v naší službě nepodpořilo,“ dodává Vojtěch Frýdl.

Lidé mohou na doučování přispět do června prostřednictvím portálu Darujme.cz, sbírka má název Podpořme jejich budoucnost, dejme jim možnost se doučovat.

Spustit audio

Související