Adoptovaným dětem pomáhá speciální psychoterapeutická péče, na kterou je možné přispět ve sbírce

23. prosinec 2022 08:42

Vánoční čas každoročně provází řada dobročinných sbírek. Jednu takovou se rozhodla vyhlásit i organizace Prevent 99. Snaží se sehnat finance na psychoterapeutickou péči pro adoptované děti a také na speciální kurzy terapeutického rodičovství pro jejich náhradní rodiče.

Lucie Starostová a její manžel adoptovali chlapce v jeho pěti měsících. „Jak Ondra rostl, tak už ve dvou, třech letech se začaly objevovat problémy. Mysleli jsme, že prostě zlobí, ale když nastoupil do školky, potíže pokračovaly, tak jsme to začali řešit,“ vzpomíná.

V tu chvíli pomohla organizace Prevent 99 a její psychoterapeutická péče. „Nejdřív jsme měli sezení třeba my s manželem, pak s Ondráškem dohromady. Paní terapeutka nám ukazovala různé techniky, jak se k dítěti víc dostat,“ popisuje Lucie Starostová.

Ondra už chodí do školy, na terapie ale dochází stále. „Mám pocit, že tomu dítěti něco dávám a opravdu se mu někdo věnuje, někdo jiný než já. Jsem přesvědčená, že to bude mít přínos do budoucna,“ dodává Lucie Starostová.

Čtěte také

I děti, které už jsou v milujících rodinách a byly adoptovány v raném věku, často terapii potřebují. „To, co rodiče, kteří si dítě osvojují, vnímají jako šťastný okamžik, je pro dítě paradoxně momentem, kdy ho opustila jeho biologická máma. Většinou ho ani nechtěla, takže už těhotenství nebylo úplně pohodové, a to se dítě se vlastně rodí s traumatem,“ vysvětluje Anna Němcová, ředitelka Služby pro náhradní rodiče organizace Prevent 99.

Taková terapie je ale poměrně nákladná. „Stát v současné době dobře zabezpečuje pěstounskou péči, děti v pěstounské péči mají nárok na nějakou podporu, ale osvojené děti už ne, protože z pohledu práva jsou jako děti, které se v rodině narodily. Rodiče si musí sami najít odborníka, platit ho a je to velmi náročné,“ říká Anna Němcová.

Kromě toho nabízí Prevent 99 pomoc i samotným rodičům. „Na psychoterapii se snažíme navazovat speciálními kurzy. Já totiž s dítětem můžu strávit třeba hodinu týdně, ale to je z pohledu celého jeho života velmi málo, takže je ideální, pokud se i rodič naučí techniky, kterými k dítěti přistupuje. Velmi to urychluje proces uzdravení,“ uvádí Anna Němcová.

Detaily o sbírce na psychoterapeutickou péči pro adoptované děti zájemci najdou na webových stránkách organizace Prevent 99.

Spustit audio

Související