Pacienti dětské psychiatrické nemocnice v Opařanech mohou obdarovat své blízké díky dobročinnému bazárku

22. prosinec 2022 14:02

Dobročinný bazárek pro malé pacienty pořádá už tradičně o adventu dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech na Táborsku. Jeho cílem je udělat radost hospitalizovaným dětem. Ty si díky benefici mohou pořídit vánoční dárky pro svou rodinu nebo kamarády.

Dárky pro své blízké vybraly na adventním bazárku například Tereza a Barbora. „Mám tady něco, co chci dát kamarádům, třeba krásný náramek a náušnice. „Chtěla bych pořídit i něco pro svého malého bratra. Je tu z čeho vybírat,“ říkají.

Tradici adventních bazárků v opařanské psychiatrické nemocnici se podařilo obnovit po dvouleté pauze způsobené pandemií koronaviru. „Smyslem bazárku je, aby děti, které jsou v nemocniční péči, měly čas a možnost nakoupit pro své známé, příbuzné, milé. My od nich chceme symbolickou částku a ony za to získají pěkné dárky,“ popisuje mluvčí Jana Sosna Voňavková.

S pořádáním akce už deset let pomáhá kancléřka vojenského a špitálního Řádu svatého Lazara Jeruzalémského Kamila Malinská. „Já to hodnotím velmi pozitivně. Vidím velký posun nejen v těch aktivitách, které jsme rozběhli, ale i na dětech. Prostě vidím radost, a to mě naplňuje uspokojením, vidím optimismus a naději,“ komentuje.

Výtěžek z adventního bazárku opařanská nemocnice využije na financování letních kulturních festivalů a dalších volnočasových aktivit pro malé pacienty.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související