Tradiční sbírka budějovického Fokusu pomáhá splnit vánoční přání lidem s duševním onemocněním

19. prosinec 2022 10:40

Kuchyňské spotřebiče, oblečení nebo elektroniku můžete i letos darovat lidem s duševním onemocněním. Organizace Fokus České Budějovice už od roku 2017 pořádá vánoční sbírku. Dárci si na webových stránkách vybírají konkrétní přání, které pak splní.

Klient budějovického Fokusu Marek si letos přeje nový mobilní telefon. „Můj se chvilkami seká, nejde telefonovat. Mobil používám na volání, smsky i internet. Pouštím si také písničky, tak bych chtěl i sluchátka,“ říká.

Marek žije v chráněném bydlení už přes půl roku. Jako nezletilý hodně času strávil v dětském domově. Kvůli traumatům z dětství trpí psychickými problémy. Fokus mu alespoň částečně supluje rodinu, kterou nemá. V zařízení je proto velmi spokojený a zanedlouho by se měl dokonce stěhovat do svého vlastního bytu.

Čtěte také

Kromě Marka si přání napsalo také několik jeho spolubydlících. Společnost Fokus je zveřejnila na svých webových stránkách. „Dárci, kteří by chtěli klienty obdarovat, se mohou na stránky podívat. Uvidí tam dopis v originále i přepsaný, aby to bylo čitelné,“ uvádí sociální pracovnice Monika Soukupová.

Dárky si klienti rozbalí pod stromečkem na Štědrý den. Podle Moniky Soukupové je o sbírku velký zájem. „Přání jsou různá. Někdo si přeje pastelky, výtvarné potřeby, někdo potřeby do kuchyně, někdo oblečení,“ vyjmenovává.

Veškeré informace o vánoční sbírce jsou na webových stránkách www.fokus-cb.cz. Dárky můžou lidé nosit na pracoviště Fokusu v ulicích Branišovská a Novohradská v Českých Budějovicích.

Spustit audio

Související