Palety s majonézou a na Silvestra chipsy. Jídlo z potravinové banky pomáhá i během svátků

21. prosinec 2022 07:49

Na větší nápor kolem vánočních svátků je Potravinová banka Jihočeského kraje připravená. O to, že je zásob dostatek, se postarali lidé. I přes zdražování potravin se v podzimní sbírce podařilo vybrat rekordní množství jídla.

„Je tam mouka, těstoviny, mléko, když máme, teď bylo hodně i ovesného mléka,“ ukazuje pracovnice potravinové banky Jana Šojdelová, která připravuje balíčky. „Skladba se mění podle toho, co je zrovna dostupné. Relativně nedávno byla sbírka, takže ještě můžeme dávat cukr, mouku a podobné suroviny, kterých se vybere hodně, snad to před Vánoci pomůže,“ dodává.

Právě letošní podzimní sbírka potravin byla v Jihočeském kraji rekordní. „Vybrali jsme dosud nejvíc potravin. Byli jsme z toho výsledku velmi překvapeni, protože nálada ve společnosti není úplně optimální, přesto lidé opět byli neuvěřitelně solidární. V Jihočeském kraji se vybralo skoro čtyřicet tun potravin,“ potvrzuje ředitelka potravinové banky Kristýna Škabradová.

Čtěte také

I když je o služby potravinové banky zájem celoročně, období před svátky je přeci jen o něco náročnější. „Mezi svátky odběratelské organizace fungují v omezeném režimu, takže se snažíme, aby všichni ještě dostali balíčky a měli je na Vánoce,“ popisuje Kristýna Škabradová.

A mění se podle ní i skladba balíčků. „Teď jsme dostali deset palet majonéz, takže je rozdělujeme, velmi se hodí. Dneska se nám podařilo sehnat i brambory plus třeba na Silvestra tady máme připraveno několik palet chipsů a snacků,“ říká.

Pro odběratele na příští rok potravinová banka chystá novinku. „Budeme otevírat naši první kamennou výdejnu. Bude v Českých Budějovicích a bude sloužit k přímému kontaktu s konečným klientem. Lidé si tam budou chodit pro potravinové balíčky, ale nemůže jen tak přijít každý, musí mít vždy potvrzení od sociálního odboru nebo sociální služby,“ uvádí Kristýna Škabradová. Nová kamenná výdejna se v centru Českých Budějovic otevře během ledna.

Spustit audio

Související