Darujeme kroužky. Díky novému projektu mohou rodiče získat příspěvek na volnočasové aktivity svých dětí

30. listopad 2022

Náklady na energie i potraviny rostou a stále více rodin v Česku může mít problém zaplatit výdaje navíc. Aby při seškrtávání rodinného rozpočtu nedošlo i na mimoškolní aktivity dětí, vznikají různé projekty. Finanční pomoc nabídl rodinám Jihočeský kraj a nově můžou o příspěvek požádat i Českou radu dětí a mládeže, která otevřela program Darujeme kroužky.

„V tuto chvíli máme 48 žadatelů, kterým Jihočeský kraj z dotačního zaplatil celoroční členský příspěvek na kroužek. Většinou to využívají maminky samoživitelky,“ uvádí ředitelka Domu dětí a mládeže v Českých Budějovicích Hana Korčáková.

Z programu My v tom Jihočechy nenecháme získala pro děti z nízkopříjmových rodin na kroužky více než 75 tisíc korun. „Určitě je příjemné pro ty rodiče, hlavně samoživitelky, že si mohou dovolit kroužek pro každé dítě,“ komentuje.

Organizace a školy žádají o příspěvek města, ta potom pošlou žádost Jihočeskému kraji. Zatím krajský úřad eviduje šedesát žádostí o příspěvek. První, které dorazily před 4. listopadem, budou krajští zastupitelé schvalovat v polovině prosince a potom je městům proplatí.

„Jde celkem o jedenáct formálně správných žádostí za 360 539 korun. Nejčastěji rodiče žádají o příspěvek na stravování a členství v tělovýchovných jednotách,“ potvrzuje mluvčí krajského úřadu David Hocke.

Čtěte také

Pomocnou ruku nově nabízí rodičům i Česká rada dětí a mládeže. Představila program Darujeme kroužky, díky kterému můžou rodiče pobírající přídavky na dítě pro každého svého potomka na mimoškolní aktivity získat na pololetí podporu až dva tisíce korun.

„Rodič může využít příspěvek například na úhradu členství v organizaci nebo úhradu poplatků za víkendové výpravy, soustředění či jarní tábor. Příspěvek je však možné čerpat také na úhradu materiálu a vybavení pro dané aktivity, lze tedy koupit třeba dres na gymnastiku, florbalovou hůl, krosnu či spacák. To všechno jsou totiž náklady, které rodič musí uhradit v případě, že se dítě dané aktivitě věnuje,“ popsal ředitel kanceláře České rady dětí a mládeže Ondřej Šejtka.

O podporu můžou rodiče žádat i zpětně za první pololetí tohoto školního roku, a to do 31. prosince. V lednu spustí Česká rada dětí a mládeže příjem žádostí na druhé pololetí. Na program už od sponzorů vybrala přes sedm milionů korun.

Spustit audio

Související