Nízkoprahové centrum Cross ve Strakonicích je stále populárnější. Mladí lidé tu mají třeba vybavenou zkušebnu

30. leden 2022 17:17

Trénovat na bicí, kytaru nebo si jen tak přijít zahrát fotbálek. Nízkoprahové centrum Cross ve Strakonicích je mezi dětmi a mladými lidmi stále oblíbenější. Díky volnočasovým aktivitám s nimi pak navazují kontakt sociální pracovníci. Ti jim pomáhají řešit problémy i často obtížnou životní situaci.

Kristián začal do nízkoprahového centra docházet, když mu bylo jedenáct let. Nejradši tady trénuje na bicí. „Baví mě hodně poslouchat hudbu, a když hraji na bicí, tak můžu vymýšlet něco sám, zkoušet něco nového,“ říká.

Každá skupina může ve zkušebně strávit maximálně hodinu. Na její uvolnění už čeká i Gabriel se svými kamarády. Do nízkoprahového centra chodí pravidelně. „Jsou tady kamarádi, není tady nuda, bavím se tady, učím se, máme tu i kapelu,“ popisuje.

Přijít do hudební zkušebny může kdokoliv, má to ale svá pravidla. Děti musí mít takzvaný řidičák na zkušebnu. „To je takový náš výmysl. Dítě musí ukázat, že na něco umí hrát, že se umí k nástrojům dobře chovat a ví, jaká jsou pravidla na zkušebně,“ vysvětluje sociální pracovnice Michaela Kreslová.

Rozpis podle ní není problém naplnit. „O zkušebnu je obrovský zájem, je opravdu obsazená od dvou do šesti, co máme otevřeno. Vejde se tam pět lidí, takže je opravdu po hodince střídáme a pouštíme pak novou partu,“ dodává.

Čtěte také

Tančírna, fotbálek nebo právě zkušebna není to jediné, co nízkoprahové centrum dětem nabízí. Pracovníci pomáhají třeba i s přípravou na vyučování. Hlavním posláním je ale dětem v nepříznivé životní situaci nabídnout pomoc a podporu.

„Naši uživatelé se nachází v nepříznivých situacích. Oni si toho sami většinou nejsou vědomi, protože ty pojmy neznají, takže i to je naším úkolem, rozklíčovat, co ta jejich nepříznivá životní situace je, a pomoci jim se v ní zorientovat a nějak z ní vybruslit,“ upřesňuje sociální pracovnice Klára Koebele.

Nízkoprahové centrum Cross je určené mladým lidem od 12 do 26 let. „Naši pracovníci pomáhají s velkým spektrem situací, ať je to prospěch ve škole, výchovné potíže, nesoulad ve vztazích, agresivita. Témat je opravdu hodně,“ doplňuje ředitel Vojtěch Frýdl.

O strakonické nízkoprahové centrum je zájem, jenom v loňském roce ho navštěvovalo přes 240 uživatelů. A to bylo asi o 14 procent víc než v roce 2020.

Spustit audio

Související