Zprávy ze světa ani z domova neměli, všechny novinky se dozvěděli až po návratu z ledové pustiny

2. květen 2021

Ve Vltavínu si můžete poslechnout další unikátní nahrávky z rozhlasového archívu. Nabízí pokračování vzpomínek astronoma Antonína Mrkose na jeho pobyt v Antarktidě, ale připomene i jižní Čechy v době bronzové a třeboňské náměstí. Plynule tedy navážeme na předchozí díl pořadu.

Před několika týdny jsem v našem rozhlasovém archívu našel dvě cédéčka s archivními nahrávkami vzpomínek Antonína Mrkose. Mnozí z nás jej mají asi zafixovaného jako astronoma observatoře na jihočeské Kleti, objevitele mnoha planetek a pozorovatele komet.

Antonín Mrkos se ale kromě toho ještě v rozmezí let 1957 a 1963 zúčastnil dvou sovětských expedic v Antarktidě, kde mimo jiné studoval polární záři. A právě na toto období ve svých nahrávkách vzpomíná.

Teď nabízíme vzpomínku na to, jak v roce 1958 ukončil pozorování na stanici v Mirném, kde měl pro tyto účely speciálně postavený domek stranou od hlavní stanice, a celá expedice se přesouvala do centrální části Antarktidy.

V tomto vydání Vltavínu Antonín Mrkos ve svém takřka šedesát let starém vyprávění připomene, že nejen prací je člověk v Antarktidě živ a že kromě lidí mu dělali společnost i tučňáci.

Také na jihu Čech se dají najít amfóry

Další část Vltavínu také naváže na předchozí díl. V něm jsme si mimo jiné povídali s archeologem Ondřejem Chvojkou z Jihočeského muzea o tom, jací byli lidé, kteří žili v jižních Čechách v pravěku.

Nyní se vydáme zpět proti proudu času, jen asi o tři tisíce let. A navštívíme jednu tehdejší rodinu žijící poblíž dnešních Ratají. Když jsem si totiž prohlížel, co po takové rodině archeologové našli, zaujala mě nejdřív ze všeho jedna zvláštní nádoba…

Třeboňské náměstí je unikátem

V závěru 90. let minulého století natočil reportér tehdejšího českobudějovického rozhlasového studia Jaroslav Klíma sérii reportáží s archivářem Adolfem Kalným. Některé už jsme si pustili. Například o Ferdinadu d’Este a jeho životě na jihu Čech, o Emě Destinové, Aloisi Pravečkovi a další.

Ještě jsem v našem archívu našel krásné nahrávky z Třeboně. Minule jsme se rozhlíželi z třeboňské věže, dnes se projdeme po třeboňském náměstí.

Na závěr Vltavínu připomeneme jaro roku 1948, kdy byly v březnu schváleny nové zemědělské zákony, a ačkoliv tehdejší vláda tvrdila, že ke kolektivizaci nedojde, tak se přesně touhle dobou začala nenápadně připravovat.

Spustit audio

Související