Slavná Ema Destinnová zemřela nečekaně v Českých Budějovicích při operaci očí

18. březen 2018

Operní pěvkyně Ema Destinnová získala na počátku 20. století celosvětovou slávu, byla mimo jiné v angažmá Metropolitní opery v New Yorku. Poslední koncert odzpívala v Londýně v roce 1928 u příležitostí desátého výročí vzniku Československé republiky.

Pak se stáhla do ústraní na svůj zámek v jihočeské Stráži nad Nežárkou. A národ na ni skoro zapomněl. Až ji připomněl nečekaný odchod. Zemřela v 51 letech v Českých Budějovicích.

Poslední dům, do kterého Ema Destinnová vkročila, stojí na Lannově třídě. Má číslo popisné 31 a nachází se zhruba v polovině ulice. Byla tu lékařská ordinace operačního specialisty.

Ema Destinnová sem dorazila 28. ledna 1930 a po komplikacích při operaci očí zemřela. Potvrzuje to zápis z chorobopisu českobudějovické nemocnice, který se dochoval ve Státním okresním archivu.

„Nemocnice tehdy už byla v ulici Boženy Němcové a tady v 28. ledna 1930 přijali pacienta s číslem 475. Byla to paní Ema Halsbachová Destinnová, Halsbachová podle jejího manžela, důstojníka letectva Josefa Halsbacha. Tady taková ta drobná čárečka v rubrice Zemřel bohužel vypovídá o tom, že pacient tu léčbu v nemocnici nepřežil,“ ukazuje ředitel archivu Daniel Kovář.

V chorobopisu se píše: „Již dlouhou dobu trpí sklerózou C. Před časem došlo k výronu krve do sítnice, zrak je od té doby slabší. Dnes došlo k inzultu.“

„Ema Destinnová byla na toho 28. ledna na odpoledne objednaná do Českých Budějovic na nějaký zákrok na očích. Přijela ze Stráže nad Nežárkou, byla přijata a během toho zákroku došlo prostě ke zhoršení zdravotního stavu, zřejmě k mrtvici,“ popisuje Daniel Kovář.

Oční specialista neměl ve své ordinaci dostatečné vybavení, aby jí poskytl pomoc, a tak ji nechal okamžitě převézt do nemocnice. Lékařům se ale už nepodařilo pacientku zachránit. „Do nemocnice ji přivezli v bezvědomí, ze kterého už se neprobrala a krátce před půlnocí zemřela,“ dodává Daniel Kovář.

Spustit audio