Zpěvák kovbojských balad Frankie Laine, jehož písničku nabídla i počítačová hra Mafia II, zpíval s úspěchem také swing

31. březen 2023

Zpěvák velkého hlasu Frankie Laine, od jehož narození uplynulo v předposlední březnový den 110 let, je v současnosti vnímán jako veleslavný interpret kovbojských, často filmových písniček jako High Noon nebo Rawhide. Jeho písničku ale nabídla i počítačová hra Mafia II.

Frankie, podobně jako jiné velké hvězdy světové zábavy velikosti Franka Sinatry nebo Deana Martina, byl Američan italského původu. Jeho celé vlastní jméno znělo Francesco Paolo Lovecchio. Narodil se v Chicagu a tam i vyrůstal v italské kolonii.

První zkušenosti se zpěvem nabyl jako jedenáctiletý chlapec v kostelním sboru, ale tehdy jej prý ani ve snu nenapadlo, že se bude zpíváním někdy v budoucnosti živit. Frankie zaměstnání střídal v rychlém sledu: podával cihly na stavbě, dělal plavčíka, prodavače automobilů, lodního úředníka a dokonce se po nedlouhý čas účastnil nechvalně známých tanečních maratónů.

Coby zpěvák měl bohatou paletu vzorů, od Enrica Carusa přes Bessie Smith až k Natu Kingu Coleovi, tedy od opery přes blues až ke swingu i jazzu. Pistolnické balady, které mu přinesly slávu, moc rád neměl.

Čtěte také

Jazz a swing ve spojení s Frankiem Lainem nás v pořadu V náladě swingu pochopitelně zajímají nejvíce. Po delším čase, kdy čekal Laine na slávu a úspěch, se toho opravdu dočkal po válce, v druhé půlce 40. let, kdy jeho prvním velkým hitem byla jemná swingová That´s My Desire.

Ale tomu předcházelo období, kdy Frankie Laine objížděl větší jazzové kluby. Koncem roku 1946 ho legendární autor Hoagy Carmichael slyšel zpívat v klubu Billyho Berga v Los Angeles. Frankie nevěděl, že Carmichael je v publiku, a tak zazpíval jím napsaný a díky Josefu Kainarovi a Jiřímu Jelínkovi u nás známý standard Rockin' Chair, Houpací židle.

Ten ozdobí v podání Frankeho Lainea a orchestru Paula Westona swingovou, potažmo jazzovou půlhodinku i s miniprofilem průkopnického kornetisty Bubbera Mileyho, jazzrockového kytaristy Larryho Coryella i s tečkou trumpetisty Laca Decziho (a smyčci!). Vše provázáno kalendáriem.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.