Žiju dvojí život, říká Martina Málková, spisovatelka na cestách mezi Prahou a Krumlovem

16. červenec 2022

„Když mám námět, tak si pořídím nový blok a hned si do něj shromažďuju poznámky a nápady,“ popisuje spisovatelka Martina Málková svůj obvyklý tvůrčí proces.

„Mám vždy na papíře rozmalováno, kdo je kdo, kdy se narodil, kde bydlí. V knížce se to nikdy neobjeví, ale pro mne to je důležité,“ vysvětluje autorka románů Dvojitý gambit, Závity ulit a Perka, drátky, kolečka.

Martina Málková se živí jako lektorka. Učí zaměstnance v různých firmách asertivitě, řešení konfliktů nebo jak zvládnout stres. Vedle toho ale píše nejenom zmíněné knihy, ale i divadelní hry a také hudební texty.

„Já vlastně žiju dvojí život,“ tvrdí. „Jeden život je normální a druhý je život denního snění, kdy jsem v tom příběhu, který píšu,“ říká a dodává, že by ráda v létě napsala první věty románu, kterému dala pracovní název Šestá ryba.

Autorka, která má na svém kontě i jednu rozhlasovou povídku pro děti, nazvanou Jako pes, se narodila na Vysočině, ale řadu let pendluje mezi pražskou Hostivaří a Českým Krumlovem. „Cítím se jako Pražák, byť Vltavou křtěná nejsem,“ odpovídá na otázku, kde se cítí doma. Pak se zamyslí. „Poslední šestnáct let mám ale i pevnou vazbu k Českému Krumlovu. Můžu mít dva domovy?“

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související