Zemřel Oldřich Tripes, nadšený propagátor mysliveckých tradic, ilustrátor a kronikář

2. květen 2020

Ve věku nedožitých 87 let zemřel v dubnu 2020 známý propagátor mysliveckých tradic Oldřich Tripes z Komařic u Českých Budějovic. Připomínáme ho proto rozhovorem z cyklu Jihočeši, který v roce 2014 natočil redaktor Filip Černý.

S Oldřichem Tripesem se seznámil před lety v Borovanech na setkání kronikářů. Oldřich Tripes tam přijel z domova v nedalekých Komařicích a přivezl s sebou obecní kroniku, kterou řadu let psal. Vlastně nejenom psal, ale také ilustroval, doplňoval přehledy a dalšími zajímavostmi, zkrátka pečlivě vedl.

Pak jsem se s ním redaktor Filip Černý setkal ještě několikrát, aby se to zeptal na jeho další velkou lásku – myslivost.

Oldřich Tripes byl totiž autorem knih jako Zelená vyznání a poznání nebo Tradice a zvyky české myslivosti a zároveň ilustrátorem několika desítek mysliveckých monografií, aktivním myslivcem i spoluzakladatelem chovu daňků na Trhosvinensku.

„Jednou nám tatínek, který pracoval jako pošťák, přinesl domů srnčátko, jehož matka uhynula v oku pytláka,“ vzpomínal před lety na zrod svého zájmu o přírodu.

„Vypiplali jsme ho tenkrát na kozím mléku a pustili zpátky do lesa. Když pak dospělo a mělo svá vlastní mláďata, přivedlo nám je ukázat,“ vyprávěl s tím, že mnozí myslivci mu to nechtějí věřit. „Ale bylo to tak, olízalo nás u plotu jako pes, jen mláďata se bála a stála opodál,“ dodal tehdy s úsměvem.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související