Ve věku 99 let zemřel nejstarší tuzemský ligový hokejista, Jihočech Václav Lenc

11. prosinec 2019 10:23

Zemřel českobudějovický hokejista Václav Lenc. Ve věku 99 let byl nejstarším ligovým hokejistou u nás. Legendární Kolík, jak mu přezdívali spoluhráči i fanoušci, nastoupil poprvé za českobudějovický tým už v roce 1938.

Osobnost jihočeského sportu připomínáme v rozhovoru, který loni v prosinci natočil redaktor zpravodajství Matěj Vodička.

Václav Lenc v něm zavzpomínal na zápas, který ho k hokeji přivedl. V únoru 1933 se tehdejší AC Stadion na slepém rameni řeky Malše utkal s mistry světa ze Spojených států. „To bylo právě v neděli dopoledne, kdy se obvykle hrál hokej. Lidé se po mši v kostele rovnou šli podívat na hokej,“ vyprávěl.

O hrací plochu se na řece starali ledaři Buchta a Šunka. Díky nim byla vždy připravená podle ligových parametrů. „Led nikdy neroztál. Vždycky tam byla taková nějaká kra, na které se sice nedalo bruslit a hrát hokej, ale čekalo se, až zase přijde mráz a udělala se ta lesklá ledová plocha,“ popisoval Václav Lenc.

Mezi jeho nejkrásnější hokejové zážitky patřil postup AC Stadionu do tehdy nejvyšší domácí hokejové soutěže, protektorátní Českomoravské ligy, v roce 1941. Kolík hrál v útoku na levém křídle, když se Jihočeši probojovali mezi elitu po výhrách nad Meteorem Svobodné Dvory. „To bylo vlastně nejkrásnější, co mohlo být, že České Budějovice mohou mít mužstvo v nejvyšší soutěži, že se budou utkávat s mužstvy v Praze,“ řekl v loňském roce.

Čtěte také

Za druhé světové války byl totálně nasazený v Linci. I přesto ale pořád hrál protektorátní ligu za České Budějovice. Jeho domovský tým si ho sám vyžádal. Hranice Třetí říše pravidelně přejížděl na základě povolení linecké policie. „Na základě toho jsem jezdil i na hokeje do vzdálených měst jako Ostrava, Praha i Bratislava,“ vzpomínal.

Jednoho dne ale ze zápasu přijel se zpožděním, a tak nestihl poslední vlak do Lince. Za nenastoupení do práce hrozilo i vězení. Dráhy ale tehdy na pomoc vybombardovanému rakouskému městu vyslaly z Českých Budějovic jednu lokomotivu, se kterou se svezl i Václav Lenc.

S vrcholovým hokejem Václav Lenc skončil v 38 letech. Zaujetí pro tento sport měl i v posledních letech života, kdy stále bedlivě sledoval výkony českobudějovického Motoru.

Spustit audio

Související