Zemřel Don Wilson, poslední z klasické sestavy a zakládající člen kytarové kapely Ventures

7. únor 2022

Hudební obsah půlhodinky věnované instrumentálkám různých žánrů pro chvíle zklidnění a pohody tentokrát určila smutná aktualita. Krátce před svými 89. narozeninami zemřel kytarista Don Wilson.

Ten byl spolu s dalším kytaristou Bobem Boglem zakládajícím členem amerických Ventures. Byl také posledním žijícím členem klasické sestavy z 60. let této, vedle anglických Shadows, nejslavnější kytarové kapely na světě.

Donald Lee Wilson se narodil v Tacomě ve Washingtonu. Jeho otec byl prodejcem aut a v hudebních zájmech měl podporu především u své matky. „Když jsem byl mladší, chtěl jsem se naučit hrát na pozoun,“ řekl Don Wilson v rozhovoru v dokumentárním filmu, který režírovala jeho dcera Staci. „Myslel jsem, že trombón má velmi jemný zvuk. Byl to swingař Tommy Dorsey, koho jsem měl opravdu rád.“

Don Wilson hrál na trombón v armádní kapele, kde ho kolega učil kytarové akordy, které přidal k těm nemnoha, které mu už ukázala jeho matka. Pak pracoval v otcově autobazaru v Seattlu, kam přišel mladý muž Bob Bogle a chtěl si koupit auto. Nakonec se oba mladí kytaristé spřátelili a začali spřádat plány na založení kapely.

Čtěte také

K nim se v pozdních 50. letech přidali baskytarista Nokie Edwards a na krátkou dobu jako bubeník pozdější čtyřhvězdičkový generál letectva George T. Babbitt. Potom se vystřídali u bicích v kapele Ventures ještě dva mladí muži, než se ustálilo složení s bubeníkem Melem Taylorem.

The Ventures vytvořili charakteristický kytarový styl, který pak na Britských ostrovech rozvinul populární kytarový soubor Shadows. Během času vyplněného spoustou alb se složení kapely občas proměnilo a s kapelou spolupracovala řada muzikantů zvučných jmen jako Glen Campbell nebo Leon Russell. 

S odkazem na název kapely Ventures její nahrávky žádným riskantním podnikáním nebyly. Naopak hned instrumentálka Walk, Don´t Run se stala obrovským hitem v roce 1960 v Americe, v Anglii i leckde jinde. Ventures si tuto skladbu našli na jednom albu legendárního nashvillského kytaristy Cheta Atkinse a bez jejich přičinění by nejspíše upadla v zapomnění.

Zhruba za čtyři roky ji natočili v mírně jiném aranžmá znovu, ale my pro vás máme původní verzi Walk, Don´t Run při vzpomínce na zakládajícího člena Ventures Dona Wilsona. Zazní i další velké hity slavných Ventures: televizní seriálové Hawaii Five-O nebo posluchačsky chytlavá předělávka stařičkého šlágru Perfidia.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související