Vábivé Golden Strings. Zlaté smyčce velkého lednového jubilanta Vladimíra Popelky

17. leden 2022

„Do této hudební oblasti jsem vstoupil v 70. letech s Romantickými klavíry Jiřího Maláska. S ideou přišel Jirka, inspiraci našel u francouzského pianisty Richarda Claydermana. Výběry alb jsme dělali u publicisty Oskara Jelínka, který měl pravidelný přísun desek ze Západu.“

„Dostal jsem obecné zadání: Piš smyčce, tichou průhlednou rytmiku, žádné dechy, když už, tak třeba krásnou altovou flétnu – tím byl myšlen sólo flétnista České filharmonie Jiří Válek. Aranžmá jsem dodával Jirkovi Maláskovi, aby si dopracoval sólový part.“

Tak významný aranžér, dirigent a skladatel Vladimír Popelka na přání autora pořadu Vlídné tóny zavzpomínal na svůj vstup do žánru „easy listening“, tedy hudby k příjemnému poslechu.

Jakkoliv je nesporné, že Vladimír Popelka, který 22. ledna oslaví 90. narozeniny, obohatil i jiné žánry včetně klasické hudby, ve Vlídných tónech vybereme u příležitosti jeho velkého životního jubilea nahrávky převážně s jeho studiovým souborem Golden Strings, které do tohoto pořadu žánrové patří.

Čtěte také

Bude to třeba Svátek smyčců, tedy skladba autora Davida Rose Holiday On Strings, kterou natočily Golden Strings Vladimíra Popelky v roce 1990. Nebo zazní v podání Golden Strings Vladimíra Popelky a klavíristy Pavla Vaculíka skladba Sometimes When We Touch, v Čechách známá pod názvem Stokrát chválím čas.

Dotkneme se samozřejmě také jednoho ze zmíněných Romantických klavírů Jiřího Maláska a rovněž spolupráce Vladimíra Popelky s orchestrem sopránsaxofonisty a klarinetisty Felixe Slováčka.

A kromě jiného připojíme roli autorskou ve skladbě Akvabely, kterou původně napsal Vladimír Popelka pro flétnistu Jiřího Válka a studiovou Konstelaci Josefa Vobruby. Ovšem v tomto případě si ji můžete poslechnout v pozdějším podání Zlatých smyčců – Golden Strings výrazného lednového jubilanta Vladimíra Popelky.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související