Ze zakázaného a ostře sledovaného území je dnes samostatná obec, která láká i nové obyvatele

5. listopad 2019

Před třiceti lety bylo v podstatě nemyslitelné, aby se do Polné na Šumavě přijel někdo jen tak rozhlédnout. Vesnice byla totiž součástí vojenského újezdu Boletice a k vjezdu byla nutná propustka.

Nakonec ale byla obec z vojenského újezdu vyčleněna a teď už skoro čtyři roky funguje samostatně. Kromě Polné na Šumavě, kde žije asi 50 lidí, pod ni spadá Květušín se 160 obyvateli a chalupářské osady Olšina a Otice.

Jednou z obyvatelek Květušína je Zuzana Hněvkovská. „Bydlím tu rok a žije se mi tu krásně. Odešla jsem z města, protože tam už je to přelidněné, je tam strašný fofr, tady je klid, pohoda a já jsem ráda, že jsem našla takovou vesnici,“ říká.

Polná na Šumavě

Ještě před několika lety byla Polná na Šumavě a okolí pro obyčejného smrtelníka územím se vstupem zakázaným a ostře sledovaným. Změny se začaly rýsovat v roce 2011, kdy začalo ministerstvo obrany připravovat takzvanou optimalizaci vojenských újezdů.

V únoru 2012 uskutečnilo ministerstvo v obcích, které měly být z újezdu vyčleněny, anketu o jejich budoucnosti. Na základě hlasování místních se Polná na Šumavě spolu s Květušínem osamostatnily, Boletice pak přešly pod Kájov.

K obnovení samostatnosti obce došlo k 1. lednu 2016. Uskutečnily se volby, ze kterých vzešlo první sedmičlenné zastupitelstvo. To zvolilo na svém ustavujícím zasedání prvním starostou obce Jaroslava Pavlíčka.

Čtěte také

Ten podle svých slov tehdy musel úplně nejdřív přečíst zákon o obcích a převzít budovu obecního úřadu, která potřebovala drobné úpravy kvůli bezpečnosti.

Vedení obce se obávalo nejvíce ze všeho zásadních investic, například nutnosti výstavby nebo velkých oprav inženýrských sítí. Potvrzuje to i současný starosta Dušan Hanzlík. „Od samého prvopočátku se potýkáme s vodním hospodářstvím, s čistírnou odpadních vod v Polné i Květušíně. Jednu se nám podařilo opravit, druhou udržet na vysoké úrovni,“ popisuje.

Další nutnou investicí bude nový vodovod v Květušíně, kde se lidé potýkají s velkými úniky vody. Problém s financováním ale starosta Dušan Hanzlík neočekává. Obec podle něj od začátku rozumně hospodaří a také může žádat o dotace.

Spustit audio

Související