V kostele v Boleticích hráli sovětští vojáci hokej, oltáře zničili zlatokopové

25. prosinec 2016

Je to zřejmě nejstarší stavba jižních Čech. Jen málokdo se do ní ale zatím podíval. Do kostela svatého Mikuláše v Boleticích se od roku 1947 až do letoška nesmělo, protože byl součástí vojenského újezdu. Přesto možná tento kostel znáte a viděli jste ho na vlastní oči, natáčela se tady totiž část filmu Údolí včel.

Návštěvník kostela stále slyší nedalekou střelbu vojáků a i okolí připomíná neradostnou historii. „Od vchodu směrem dolů na západ stojí zřícenina bývalé školy, kam chodilo kolem třiceti dětí. Pod námi je již neexistující obec Boletice, které měla 56 domů. Bydlelo tam kolem 260 Němců. Ti byli v roce 1947 odsunuti a zůstal tu jen farář, který alespoň zachránil nějaké relikvie a mešní knihy a odnesl je do Kájova,“ ukazuje kastelán Gerhard Scherhaufer.

Na vstupním portále kostela je sice letopočet 1666, ale stavba je nejstarší památkou v jižních Čechách. „První zmínka je z roku 1263, kdy král Přemysl Otakar II. věnoval tento kostel zlatokorunskému klášteru, aby zabránil rozpínající se moci české šlechty,“ vysvětluje kastelán.

V kostele je zákristie, která se stavěla v 15. století a sloužila zároveň jako kaple. „Pod tou kaplí je kostnice, která byla nemilosrdně v 70. letech minulého století navštívena zlatokopy. Byly tady kolem kostela rozházené kosti, lebky, bylo to strašné,“ vzpomíná Gerhard Scherhaufer.

Na zdech jména hokejistů

Když v roce 1947 připadl kostel boletickému vojenskému prostoru, devadesát procent věcí bylo rozebráno a ztraceno. Po revoluci armáda investovala do opravy. Díky tomu jsou vyměněné krovy, opravená střecha i podlahy. Před rokem se Boletice oddělily od vojenského újezdu a kostel společně se třiceti obyvateli Boletic připadl Kájovu.

O památku se tedy nyní začíná starat kájovská obec. „Ta má pokračovat v obnovování památky. Jako první budeme odstraňovat dřevomorku ve věži, pak se bude opravovat spadlá márnice a pravděpodobně prodloužíme okapy, aby nezatékalo na zdivo,“ vyjmenovává kastelán.

Nepěknou památku po sobě v boletickém kostele zanechala sovětská armáda. Na starých zdech jsou černou barvou v azbuce napsána jména hokejistů sovětské reprezentace

Nepěknou památku po sobě v boletickém kostele zanechala sovětská armáda. Na starých zdech jsou černou barvou v azbuce napsána jména hokejistů sovětské reprezentace, která v roce 1978 zvítězila na mistrovství světa. „Sovětští vojáci měli tady pod kostelem kasárna a kostel používali. Dozvěděl jsem se třeba, že tady hráli hokej. K největší devastaci došlo v letech 1970 až 1980, to byly ty nájezdy zlatokopů, kteří rozkopali tři oltáře,“ říká Gerhard Scherhaufer.

„Měl jsem tady na prohlídce dvanáct farářů z Moravy a říkal jsem jim, že kostel je odsvěcen. Jeden z nich odpověděl: To neříkejte, kostel nemůže být odsvěcen, jen znesvěcen,“ doplňuje s tím, že stará památka postupně ožívá a v příštím roce bude i otevřená pro veřejnost.

Spustit audio