Zdena Kolářová: Úsměvy

6. červenec 2021

Není pochyb o tom, že úsměv je velký dar, který můžeme, zcela zdarma, nabídnout jako vstřícné gesto lidem kolem sebe. Někdo měl to štěstí a narodil se s vlídnými, usměvavými rysy a je hned každému sympatický. Jiný má to smůlu, že má pohled pitbula a už předem minusové body v kontaktu s lidmi.

Úžasné je, když je to dané jen fyziognomickým tvarem tváře. Když se totiž pitbul umí hezky usmát, zamilujeme si ho dvojnásob.

Smích je báječná věc a když pominu věk, ve kterém se člověk směje pořád a všemu, je tahle duševní hygiena v životě docela důležitá. Je pravda, že v dospělosti přijdou období, která moc k smíchu nejsou. A ve stáří se smějí jen velmi silní jedinci. Důvodů k chechtotu totiž ubývá.

Existuje smích srdečný, škodolibý, zdvořilostní, šťastný a … reklamní. Když vidím ty veselé tváře, které se mohou umlátit radostným smíchem nad bonbonem, který musíte mít, nebo nad jogurtem, který vlastně ani jogurtem není, nebo nad rolí toaletního papíru, kterou rozmotal domácí mazlík, a vy mu to odpustíte, protože se těšíte na rozkoš, kterou vám ten toaleťák  poskytne, žasnu.

Všichni se zubí, skáčou radostí nad grilovanou flákotou nebo spálenou paprikou a já vždycky přemítám, jaké emoce s nimi můžou zacloumat, když je potká něco opravdu lidského a veselého.

Smích je velký dar a kdo dovede lidi rozesmát, je většinou chápán jako příjemný člověk. Já být vámi, vyhledávala bych programově právě takové kamarády.

Smích a pohoda léčí a má-li někdo poblíž takového doktora smíchu a dobré pohody, možná, že se vyhne zdravotním nepříjemnostem. To už se dávno ví. Tak koutky pusy nahoru a úsměvný den.

Spustit audio

Související

  • Zdena Kolářová: Mural

    Víte, co je mural? Já jsem si v novinách přečetla, že velkoplošná malba ve veřejném prostoru. Kultivují se tak třeba protihlukové zdi nebo boční stěny panelových domů.

  • Zdena Kolářová: Chvála

    Říká se, že dobré slovo zmůže víc než bič. Pamatuji se, jak jsem se jako dítě pachtila, abych zažehla obdivné plamínky v očích svých rodičů.

  • Zdena Kolářová: Marbulínek

    Čas od času se stane, že mi ke všem mým neduhům přibude ještě jeden. Vypozorovala jsem, že je to většinou tehdy, když udělám něco, co se neslučuje s dobrými mravy.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.