Zdena Kolářová: Pečující otec

14. březen 2024

Traduje se, že matkám je dán talent instinktivně pochopit, jak zacházet s malými dětmi. Matky je umí utišit, zabavit, uspat... Prostě vědí, jak na ně.

Tohle trochu zavádějící klišé neplatí pro všechny matky a jsou i takové, které si s dětmi rady nevědí, aniž by měly zlé úmysly. Mám po ruce důkaz z jednoho supermarketu.

Mé rozjímání o tom, co budu vařit a co dám do nákupního košíku, narušil řev, jehož hlasitost myslím dosáhla hodnot řevu motorové pily. Jako zkušená matka jsem usoudila, že ve vlnkách jekotu je vztek, trocha hysterie i špetka zoufalství.

Vykoukla jsem zpoza regálu. Ve volném prostoru stál pidičlovíček nabalený do zimní bundy. Bambule jeho čepice visela nad uchem, a kdyby to nebyl pohled tristní, byl by k smíchu. Jeho matka vydávala bezradné povely - pojď už, přestaň řvát nebo dostaneš na zadek. Držela kluka za ruku a šejkrovala s jeho tělíčkem ve vzduchu.

Zkušení rodiče vědí, že žádný takový povel není v případě, že se vzdor už rozjel, proveditelný. Situace byla ve slepé uličce, když tu se objevil chlapečkův táta. „Co se ti stalo, Vojtíšku, proč pláčeš?“ pravil konejšivě.

Sundal mu čepici, pod níž se objevila naprosto zpocená hlava, svlékl mu bundu, utřel nos a vyzval matku, aby mu dala láhev s pitím. Vojtíšek přestal ječet, uchvátil lahvičku a vypil ji skoro na ex. Táta ho vzal do náruče a tiše zmizeli v davu.

Později u pokladny jsem zjistila, že Vojtíšek chrupe na tátově rameni a po předcházejícím dramatu zbylo jen občasné škytání. Takže moderní tátové fušují matkám do řemesla. A některým to jde mimořádně dobře.

autor: Zdena Kolářová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Zdena Kolářová: Borovice

    Minulý týden umřely v naší zahradě dva stromy. Dvě krásné borovice, které rozevíraly své dlouhé paže do bezútěšného prostoru nesourodých dvorků a zdobily.

  • Zdena Kolářová: Řidičák

    V mládí jsem se vyznačovala tím, že jsem vždycky chtěla všechno dřív, než se patřilo. Líbily se mi nepřístupné filmy, kouření, červeně nalakované nehty a sprostá slova.

  • Zdena Kolářová: Obraz

    Nedávno jsem se šla projít po městě. V lahůdkářství jsem si koupila báječně vypadající šunku a pokračovala do pro nějaké pečivo. V regále obchodu jsem objevila karfiol.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.