Zdálo se mu, že Budějovice moc nežijí. Když začal psát městskou kroniku, změnil názor

13. leden 2019

Jak se v Budějovicích slaví advent, že na náměstí rozsvítili strom, ale také, že centrem běhal divočák. O tom všem psal na sklonku roku 2018 do kroniky krajského města kronikář Kamil Dřevikovský.

Události zaznamenává vždy ke konkrétnímu datu. „Jsou to spíš kratší stručnější, zprávy, ale čas od času, když je to nějaká významnější událost, nebo si zaslouží komentář, tak k tomu něco svého připíšu,“ říká.

Volí podle svých slov neutrální styl. „Aby to nedávalo podnět k nějakým kontroverzím, protože si myslím, že to do městské kroniky nepatří,“ vysvětluje kronikář, který je zároveň učitelem dějepisu na gymnáziu.

Vzdělání v historii bylo podmínkou

Kamil Dřevikovský má už i okruh svých spolupracovníků, kteří mu dodávají informace. „Zprávy mi posílá například Sokol nebo Národní památkový ústav a další. Jsem za to rád, je to poměrně důležité, protože se dostávám k informacím, ke kterým bych se jinak nedostal,“ dodává.

Kronikářem Českých Budějovic je už od roku 2009. „Když skončil můj předchůdce pan Koblasa, hledal se nový kronikář a šéfka odboru kultury dala jednoznačnou podmínku, že to musí být vzdělaný historik. Na mě pak dostala tip přes vedoucího archivu, kam chodím se studenty na prohlídky,“ vypráví.

Na svůj úplně první zápis do kroniky si dobře vzpomíná. „To totiž bylo, že začínám psát českobudějovickou kroniku. To si pamatuji přesně, ale co bylo potom, to už si nepamatuji,“ usmívá se.

Kronika Budějovic se stále píše ručně, načisto do knihy. Když kronikář udělá chybu, prostě ji škrtne

Kronikář Českých Budějovic Kamil Dřevikovský

Učí dějepis na gymnáziu a zároveň je kronikářem Českých Budějovic. Kamil Dřevikovský zapisuje důležité události týkající se města od roku 2009, a to ve volném čase přímo na magistrátu.

Lidé si často myslí, že jako kronikář má velký přehled o tom, co se ve městě děje, ale to není úplně pravda. „Jakmile události zapíšu, tak je vytěsním,“ vysvětluje Kamil Dřevikovský.

Psaní kroniky však pro něj přínos má. „Dřív mi připadalo mi, že Budějovice moc nežijí, ale když si to teď sumíruji a také dělám jednou za rok korektury textu kroniky, vidím, že se toho tady děje dost,“ komentuje.

Rok 2018 začal tradičním zápisem o prvním občanovi Českých Budějovic. Dále psal mimo jiné o čokoládovém festivalu, půlmaratonu, největším dortu, Burianech v rozhlase, Umění ve městě, Múzách na vodě, kropicích vozech, čidlech pro měření hustoty provozu, pochodu fanoušků Motoru, oslavách vzniku republiky, nových elektrobusech, adventních dílnách nebo ustanovující schůzi městského zastupitelstva.

Spustit audio

Související