Zapalte svíčku v kapli s Frankem Sinatrou aneb Speciální hromniční setkání při svíčkách

2. únor 2024

Svíce, symbol Hromnic, uctíme, byť nepřímo, konkrétní hudební sestavou V náladě swingu, potažmo jazzu. Začneme fragmentem hudebního doprovodu Henryho Manciniho k filmu The Party, Večírek, s Peterem Sellersem v hlavní roli z roku 1968. Jmenovitě skladbou Candlelight on Crystal, Světlo svíčky na křišťálu. S Henrym Mancinim ji natočili velcí jazzmani, včetně pianisty Jimmieho Rowlese, tenorsaxofonisty Plase Johnsona a bubeníka Shellyho Mannea.

Roland Bernard Berigan, užívající familiární přezdívku Bunny, byl jednak výborný swingový trumpetista, jednak vedl velmi kvalitní orchestr. Na jevištích a ve zkušebnách působil tento muž s frajerským knírkem dojmem excelentního muzikanta a výborně připraveného organizátora, v soukromí to už bylo horší. Celou jeho krátkou kariéru doprovázela závislost na alkoholu, jež se mu nakonec stala osudnou. Bunny Berigan zemřel v pouhých 33 letech.

Od orchestru trumpetisty Bunnyho Berigana vám zahrajeme skladbu Candlelights, Světla svíček, jejímž autorem je legendární kornetista podobného osudu Bix Beiderbecke, který ji napsal pro klavír a sám ji nikdy nenatočil

Zprvu to vypadalo, že si vášnivý boxer Frank Sinatra bude vydělávat na živobytí jako sportovní novinář. Jeho mladý život však nabral jiný směr a v roce 1939 velmi štíhlý Frank zpíval v populárním bandu Harryho Jamese.

Čtěte také

Zakrátko přešel k ještě oblíbenějšímu orchestru Tommyho Dorseyho, jenž mu vyplácel jednak mnohem vyšší honorář, ale rovněž mohl po jeho boku polykat v hojnosti první plody slávy, neboť z řady nahrávek, které s Dorseym až do roku 1942 pořídil, se staly opravdové šlágry.

K nim sice balada Light a Candle in the Chapel, Zapal svíčku v kapli, nepatřila, ale je typickým příkladem repertoáru Franka Sinatry s orchestrem Tommyho Dorseyho.

Až dohoří moje svíčka. Ještě hlouběji do historie, konkrétně do roku 1936, se ponoříme sentimentální písničkou v podání Bohemians Dua a orchestru Harryho Hardena.

V roce 2021 si Pavel Žalman Lohonka nadělil k 75. narozeninám album Všechno je teď, na němž se svou kapelou Žalman & spol. propojil své srdeční hudební záležitosti včetně jazzu. A z něj si příhodně zahrajeme Pavlovu písničku U svíčky v podání dvou jeho kolegů z kapely, v tomto případě zpívajících a hrajících na akustické kytary, Petra Havrdy a Petra Novotného.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související