Ellingtonovská Meditace s Nezmary, jeden z největších trombonistů a Charleston z filmu Woodyho Allena Půlnoc v Paříži

26. leden 2024

Do swingové a jazzové nálady vás uvede Meditace s jihočeskými folkovými Nezmary a Filharmonickým orchestrem České Budějovice. Přesněji řečeno swingová skladba svázaná s orchestrem Dukea Ellingtona Lost In Meditation, a bude to tak trochu dojemné spojení napříč žánry.

Na začátku tohoto týdne, 22. ledna 2024, uplynulo sto let od narození jednoho z nejprominentnějších trombonistů historie jazzu J. J. Johnsona. Malé zastavení u tohoto význačného jména je tedy nabíledni.

James Louis Jay Jay Johnson, rodák z Indianapolis, který je mnohými považován za nejlepšího jazzového trombonistu všech dob, přenesl na svůj nástroj inovace Charlieho Parkera a Dizzyho Gillespieho.

Veledůležité bylo Johnsonovo sblížení se s rodilým Dánem Kaiem Windingem, s nímž vytvořil v létě roku 1954 dvoutrombonový kvintet, který se stal známý a během dvou let existence byl velmi populární, i když se osobnosti a způsob hry obou muzikantů dost lišily.

Čtěte také

A hned obraťme pozornost k dalšímu Johnsonovi při pohledu do kalendáře. Mezi tím, co vytrysklo z Harlemu na konci dvacátých let minulého století, byli také stride pianisté, kteří dokázali upoutat pozornost showmanstvím, ale i virtuózní hrou.

Jedním z nejlepších stride pianistů byl James Price Johnson, který přišel na svět 1. února před 130 roky. A právě James P. Johnson je vnímám i dnes jako otec stride piana. Jeho nejspíše nejznámější skladbou je Charleston. Vedle autorské verze vám ji nabídneme k poslechu v podání orchestru Enocha Lighta, jak zazněla ve filmu Woodyho Allena Půlnoc v Paříži z roku 2011, který se z velké části odehrává ve 20. letech 20. století.

Na závěr smutněji. Ve věku 81 let se 19. ledna vydala na pouť do hudebního nebe vynikající černošská zpěvačka Marlena Shaw, která oslňovala publikum opojnou směsí přímočarého jazzu, soulu, popu a klasického blues, což doložíme dvěma nahrávkami.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související