Country & westernové hity Johnnyho Cashe a dalších legend zní přívětivě v podání věhlasného dánského trombonisty

23. leden 2024

Pro hudbu country and western jsou typické nástroje jako housle, piano, steel kytara nebo banjo. Ale podáme vám důkaz, že dominantním hudebním instrumentem interpretujícím countryové hity a evergreeny může být i trombón.

Původem dánský trombonista Kai Winding byl zejména v 50. a 60. letech světově uznávaným jazzmanem a renomé si vydobyl také v úplně jiném žánru.

Kai Chresten Winding poprvé otevřel oči v Aarhusu, druhém nejlidnatějším městě dánského království, avšak ve dvanácti se přestěhoval s rodiči za oceán. Ve čtyřicátých letech minulého století hrál v elitních orchestrech Stana Kentona a Bennyho Goodmana.

V následujícím desetiletí se trombonista usadil v newyorských jazzových klubech ve společnosti takových velikánů, jakými byli Charlie Parker a Miles Davis, ovšem výborného partnera našel v dalším trombonistovi J. J. Johnsonovi.

Kai Windingovi však nečinilo žádnou potíž si občas odskočit a podniknout výlet do jiných žánrů, komerčně přitažlivějších. V roce 1963 natočil album inspirované dobově módními pop-rockovými instrumentálkami ve stylu anglických Tornados. Jedna ze skladeb s názvem More, vzešlá ze zvláštního italského dokumentárního filmu Mondo Cane nahlížejícího odvrácenou stránku moderního životního stylu, se dokonce stala větším instrumentálním hitem.

Na jaře roku 1964, tedy před 60 roky, natočil trombonista Kai Winding v Nashville album složené z oblíbených countryových songů nazvané Modern Country. A z něj jsme pro vás vybrali několik ukázek – Detroit City, I Walk the Line, Busted, Cool Water a další.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související