Století od narození světoznámého banjisty Earla Scruggse, jehož skladba zněla v gangsterce Bonnie a Clyde

9. leden 2024

Ve Vlídných tónech si přijdou na své příznivci bluegrassu v tom nejlepším podání, neboť 6. ledna uplynulo sto let od narození jednoho z otců tohoto žánru a zároveň nejslavnějšího a nejnapodobovanějšího hráče na pětistrunné banjo Earla Scruggse, který si získal obdiv a respekt i v našich bluegrassových luzích a hájích.

Earl Eugene Scruggs se narodil na farmě v malé komunitě Flint Hill v Cleveland County. Vyrostl v hudební rodině. Jeho otec, který zemřel, když byly Earlovi pouhé čtyři roky, hrál na banjo a housle, jeho matka na varhany a starší sourozenci také muzicírovali.

Už ve čtyřech letech se Earl začal učit hrát na banjo svého otce. V deseti letech postoupil ke komplikovanějšímu způsobu tříprsté hry, který se naučil od několika starších banjistů z regionu. Během několika příštích let Earl vytvořil novou techniku, která mu umožnila hrát synkopovanějším způsobem zvýrazňujícím melodickou linku.

Na sklonku roku 1945 se Earl Scruggs připojil ke kapele Billa Monroea a představil svůj objevný tříprstý styl hry s kovovými prstýnky na pětistrunné banjo na rádiu WSM Grand Ole Opry, a tak se zrodil, zjednodušeně napsáno, bluegrass.

Čtěte také

Za zhruba dva roky se postaral spolu s kytaristou, mandolinistou a zpěvákem Lesterem Flattem o jeden z nejúspěšnějších počinů v hudbě country and western té doby – vznik dvojice Flatt and Scruggs.

Už na konci čtyřicátých let byla pořízena první nahrávka světoznámé Scruggsovy skladby Foggy Mountain Breakdown, kterou v Čechách natočil banjista Marko Čermák s Greenhorns jako instrumentálku Banjo z Mlžných hor.

A tato skladba, která zazněla v podání dvojice Flatt and Scruggs o dost později v úspěšném filmu o legendární gangsterské dvojici Bonnie a Clyde, otevře vzpomínku na jedinečného banjistu Earla Scruggse. Zemřel 28. března roku 2012 v požehnaném věku 88 let v mekce hudby country and western, v Nashville.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.