Zvláštní kouzlo anglické, skotské, irské, zkrátka keltské hudby působí též v Čechách

28. listopad 2023

Ponoříme se do atmosféry keltských balad a písní mystických i magických. Zároveň se nejprve dotkneme před pěti roky vydané supraphonské kompilace, která shromáždila povětšinou instrumentálky z této žánrové oblasti pod názvem Keltské balady.

Pořad otevře autorská skladba A Donegal Ballad českého kytaristy a skladatele Michala Hromka, jehož album Keltská kytara znamenalo na začátku devadesátých let velký úspěch doma, ale i v zahraničí.

Z této desky a od Michala Hromka zazní rovněž melodie The Wild Mountain Thyme, neboli Divokej horskej tymián, kterou znáte nejspíše ve vokálním podání Pavla Žalmana Lohonky.

Od populární české kapely Asonance zahrajeme instrumentálku The Fruiting Branch z dvacet let starého alba Vzdálené ostrovy.

Své místo budou mít v keltských Vlídných tónech také kapela Golden Bough, Zlatá ratolest, věnující se skotské a irské muzice až z Kalifornie, legendární irská kapela The Chieftains z Dublinu a také mladoboleslavská celt-folk-rocková skupina Isara, která se před léty představila ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice v rámci jednoho z koncertních večerů Houpací kůň U Tří lvů.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související