Cirkus Humberto, Noc na Karlštejně, Návštěvníci nebo Tři oříšky pro Popelku – Karlu Svobodovi by bylo 85

19. prosinec 2023

Devatenáctý prosinec je dnem nedožitých pětaosmdesátin úspěšného a proslulého autora, ale rovněž velmi dobrého pianisty Karla Svobody. Stomatologem se nestal a studium medicíny tento rodilý Pražan nedokončil, zato si s postupem šedesátých let vydobyl coby skladatel výsostné postavení na scéně domácí pop music.

První dotyky popularity zaznamenal ve známé beatové kapele Mefisto, v jejímž čele stál, hrál na piano a skládal chytlavé instrumentálky. Později psal hity pro zpěváky divadla Rokoko, tedy pro trio Helena Vondráčková, Marta Kubišová a Václav Neckář, než se stal po velkém šlágru Lady Carneval prominentním autorem pro Karla Gotta.

A hitové melodie dodával Karel Svoboda během následujících dekád dalším předním zpěvačkám a zpěvákům jako Haně Zagorové, Petře Janů, Marcele Holanové či Ivetě Bartošové. A také měl tento skladatel podstatnou zásluhou na velkém vzestupu zájmu o muzikál v devadesátých letech v Čechách.

Vzhledem k zaměření pořadu Vlídné tóny jsme však upřeli pozornost na Svobodovu práci pro film a televizi, s níž se prosadil nejenom doma, ale také v zahraničí, zejména v tehdejším Západním Německu. A z této oblasti budeme čerpat při výběru instrumentálek Karla Svobody.

V něm má své místo Předehra k filmovému muzikálu Noc na Karlštejně, melodie z televizních seriálů Návštěvníci nebo Cirkus Humberto a také samozřejmě několik hudebních sekvencí z filmové pohádky Tři oříšky pro Popelku.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související