Jaromír Nohavica swingující a příběh velkého propagátora jazzu, ale také sporného textaře Ellingtonových skladeb

12. leden 2024

I věhlasní folkoví písničkáři si mohou zaswingovat tak, jak se to stalo na více než tři roky starém albu s názvem Folk Swings B-Side Bandu a producenta Josefa Buchty. Na něm se ve swingovém aranžmá  představili vedle několika interpretů z jiných žánrů Vlasta Redl, Jaroslav Samson Lenk, Slávek Janoušek, Pokáč a také Jaromír Nohavica – můžete si poslechnout, jak právě on pojal s B-Side Bandem své Plebs Blues.

Irving Mills

Irving Mills byl neobyčejnou osobností swingu a jazzu především první poloviny dvacátého století – vydavatel, kapelník, textař, zpěvák a propagátor uvedených stylů, spolupracovník velkých hvězd včetně Duke Ellingtona.

Jeho původní jméno znělo Isadore Minsky a pocházel z chudé židovské rodiny z Oděsy, i když podle některých zdrojů se měl narodit na Manhattanu v New Yorku. Tím datem narozením měl být 16. leden 1894, od nějž nás tedy dělí 130 let.

Irving Mills dosáhl podnikatelských výšin v různých aspektech hudebního byznysu navzdory minimálnímu formálnímu vzdělání. Kromě jiného napsal text k plejádě standardů orchestru Dukea Ellingtona. Tedy přesněji řečeno, Millsovo jméno najdeme v jejich autorském záznamu, jako v případě skladeb Sophisticated Lady, Solitude, Caravan, It Don't Mean a Thing (If It Ain't Got That Swing) nebo Mood Indigo. Rozsah, v jakém se Mills podílel na textech a hudbě Ellingtonových skladeb, je však diskutabilní.

Willie Ruff

Nechtěl bych nechat bez povšimnutí nedávný odchod interesantní osobnosti jazzu druhé poloviny dvacátého století, hráče na lesní roh a basu Willieho Ruffa, na Štědrý den ve věku 92 let.

Tento rodák z alabamského Sheffieldu uplatnil pro jazz ne zrovna typický nástroj lesní roh v tandemu s pianistou Dwikem Mitchellem. Jako baskytarista doprovázel Willie Ruff ve studiu Leonarda Cohena na nahrávce slavné písně So Long, Marianne.

Rozlučkou s proslulým jazzovým hornistou, ale i basistou Williem Ruffem budou hudební bondovka Burta Bacharacha Casino Royale a zimní standard Snowfall, tedy Sněžení.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související