Základní umělecké školy vybírají nové žáky. Talentové zkoušky kvůli pandemii posunuly

9. červen 2021 14:45

Zájem o studium na základních uměleckých školách je podobný jako v předchozích letech. Například v Třeboni už škola dostala 42 přihlášek a věří, že se jí podaří zcela naplnit kapacitu.

Zhruba sedm procent dětí letos umělecké vzdělávání vzdalo, nevyhovovala jim distanční výuka. Zájem nových talentů je ale velký.

Jedním z prvních dětí, které letos absolvovaly talentové zkoušky na základní umělecké škole v Třeboni, je šestiletá Ema. „Od malička velmi ráda maluje. Její poslední výtvor máme na zdi, kde se nám odlupovala omítka, najednou jsme si s manželem všimli, že je tam tvar kočky. Ema používá jako výtvarné prostředí v podstatě cokoliv, tak jsme se rozhodli pro uměleckou školu,“ popisuje maminka Kamila Vořechovská.

Kvůli pandemii koronaviru musela škola zkoušky upravit. Rodiče k nim děti hlásili elektronicky a potom si vybrali i přesný čas, kdy na zkoušku přijdou, aby se ve škole zbytečně nepotkávali.

Čtěte také

„Obvykle jsou u nás přijímačky v určité dny a lidé si chodí pro lísteček, kdy se pak dostanou na řadu. Letos paní zástupkyně sestavila zápisové tabulky a myslím, že to funguje,“ popisuje ředitel třeboňské základní umělecké školy Matouš Řeřicha

Vynucené řešení přineslo škole i nečekanou výhodu. „V elektronické přihlášce je kolonka na poznámky a rodiče tam mohou třeba napsat, ke kterému učiteli by chtěli nebo jestli mají koupené pianino. Takto můžeme reagovat a rovnou odpovídat,“ uvádí zástupkyně ředitele Jitka Bastlová. I v příštích letech proto chce elektronické přihlášky při přijímání nových žáků používat.

Největší zájem mezi uchazeči o studium na základní umělecké škole v Třeboni je o hru na hudební nástroje a výtvarné obory. Naopak v tanečním oboru má škola stále volná místa. Proto se chystá talentové zkoušky znovu vypsat na konci června a potom ještě jednou na začátku nového školního roku v září.

Spustit audio

Související