Některé školy odložily závěrečné zkoušky na léto, budoucí pečovatelky z Lišova už je mají hotové

5. červen 2021 11:48

Jenom několik málo týdnů strávili studenti středních škol v tomto školním roce fyzicky v lavicích. Ti, kteří se připravují v odborných předmětech, přišli i o velkou část praktické výuky.

Proto ministerstvo školství umožnilo ředitelům, aby závěrečné zkoušky vypisovali i v červenci a srpnu. Některé školy této možnosti využily.

Na středním odborném učilišti v Lišově na Českobudějovicku už jsou ale zkoušky v plném proudu. V pátek Marie Kubátová, vedoucí učitelka pro odborný výcvik, zahájila praktickou závěrečnou zkoušku oboru pečovatel. V Domově seniorů Hvízdal v Českých Budějovicích ji skládaly Eliška a Natálka.

Natálka, studentka oboru pečovatel na středním odborném učilišti v Lišově během praktické závěrečné zkoušky v domově seniorů

Při práci je sledovala mistrová Jitka Tuček Brzorád. „Budeme hodnotit lůžkovou úpravu, celkovou koupel klienta i podávání jídla. Pak mají za úkol ještě aktivizaci klienta, třeba jen to, že si s ním popovídají o počasí, přečtou kousek z knížky, poradí s křížovkou,“ vysvětlila.

Na rozdíl od jiných oborů ty zdravotnické měly výjimku, na praxi tak studenti chodili téměř celý uplynulý školní rok. A je to znát i na lehkosti, s jakou se po oddělení, kde zkoušku skládají, budoucí pečovatelky pohybují.

„Pečovatelka je opravdu široký obor a nejvíc jim asi dělá problémy být na odborné učebně bez klientů, takže jsme rádi, že se zvolila tahle varianta,“ dodala učitelka,

„Tenhle obor mi vybrali rodiče, protože věděli, že jsem odmalička empatická. Díky nim jsem do toho hezky zapadla. Přemýšlím, že budu studovat ještě dál, uvidím, jak to přijde, ale chci jít dál a vím, že v tom zdravotnictví by se dalo hezky hýbat,“ prozradila Natálka.

Podobně jako Natálka s Eliškou skládá letos na středním odborném učilišti v Lišově závěrečné zkoušky dalších 46 žáků z oborů truhlář, čalouník nebo kuchař. Dalších deset studentů se kvůli chybějící praxi rozhodlo dobrovolně poslední ročník opakovat a k závěrečným zkouškám tak půjdou až příští rok.

Spustit audio

Související