Ztráta kondice a obezita po lockdownu zvyšuje podle lékaře počty dětských úrazů

7. červen 2021 17:06

Čtvrt milionu dětí po úrazu ošetří ročně v průměru lékaři v Česku. V době pandemie koronaviru se jejich počet snížil o pětinu. Po rozvolnění vládních opatření a postupném návratu k běžnému životu počty dětských pacientů v traumacentrech znovu stoupají.

Jiří Klíma, zástupce primáře dětského oddělení českobudějovické nemocnice, během své dlouholeté praxe sleduje, že dětí, které jsou hospitalizované s úrazy, neustále přibývá. „Před dvaceti lety byla mezi hospitalizovanými méně než pětina s úrazy, dneska už je to přes 25 procent,“ říká.

Tento trend na rok zastavila až pandemie koronaviru. To ukazuje i statistika Všeobecné zdravotní pojišťovny. „V roce 2020 došlo oproti roku 2019 k poklesu počtu ošetření u pacientů mladších 18 let v důsledku úrazu o dvacet procent,“ potvrzuje Jana Sixtová z tiskového centra pojišťovny.

Čtěte také

S rozvolňováním opatření proti koronaviru ale dětských úrazů začíná znovu přibývat. „Po uvolnění restrikcí se děti snaží evidentně dohnat to, co zanedbaly, a jejich fyzická kondice to tak úplně nezvládá. Děti padají ze všech možných prostor, prostředí a pomůcek a bohužel si ubližují,“ uvádí Jiří Klíma.

Velký problém je podle něj i obezita u dětí, jejíž nárůst po roce lockdownu na svém oddělení také pozoruje.

Jiří Klíma věří, že nárůst počtu úrazů u dětí, které po rozvolnění restrikcí na svém oddělení vidí, v létě nebude pokračovat a počty ošetřených dětí se vrátí k běžnému průměru.

Spustit audio

Související