Zahrávám si s lidským mozkem, manipulovat je dnes snadné, říká kouzelník Radek Bakalář

29. březen 2019

Před dvacet let se na kouzelnické scéně pohybuje českobudějovický rodák Radek Bakalář. Má na kontě několik prestižních cen z tuzemských a mezinárodních soutěží, pravidelně navštěvuje i veletrhy po celém světě.

Jeho celoživotním cílem je aktualizovat tento obor, aby se lidé opět zastavili a vychutnali si kouzlo okamžiku. „V dnešní době, která je tak uspěchaná, kdy lidé pořád koukají do telefonů a nevnímají svět, spočívá kouzlo okamžiku při mých vystoupeních v tom, že ty hlavy zvednou, zastaví se, vrátí se do dětských let a zažijí něco, na co už úplně zvyklí nejsou,“ vysvětluje.

Radek Bakalář podle svých slov miluje improvizace a práci s diváky. „Líbí se mi, když je show interaktivní, když divák nemá pocit, že kouká na něco, jsem se předem naučil, když ví, že může zasáhnout do děje,“ říká.

O své nové show Revolution of Magic prohlašuje, že přináší nevysvětlitelná kouzla, která nás pošlou zpět v čase do dětských let, kdy bylo možné absolutně vše. „Když dospělý člověk zažije kouzlo, vidí něco, co absolutně nechápe, baví ho to a najednou se cítí zase jako dítě,“ popisuje Radek Bakalář.

Diváky chce pobavit a nechat žasnout. „Zahrávám si s lidským mozkem. Baví mě vedení lidské mysli určitým směrem a při těch kouzlech je krásně vidět, jak lze manipulovat s člověkem. Paradoxně v dnešní době je mnohem jednoduší. My jsme totiž otupěli, předali jsme mozek do telefonu, nepoužíváme paměť, vstřebáváme informace hodně rychle, což mi nahrává,“ dodává.

Nepřehnat to s technikou, kouzlo je hlavní

Zároveň se snaží tradiční iluzionismus vyvážit s moderní technikou. „Když se dneska dělá nějaká show, postaví se velká scéna, dají se tam obrazovky, spousta světel, videomapping a další věci, které tomu ale paradoxně ubližují. Když pak totiž z pódia zmizím, lidé si mohou říct, že jsem tam vůbec nebyl, že to byl hologram. Je potřeba to vyvážit. Já se snažím to s technikou nepřehnat, protože pro mě jsou primární kouzla,“ zdůrazňuje.

Kouzelník Radek Bakalář

Myslí si, že o magii trochu jinak přemýšlí muži a ženy. Dokazuje to zkušenost s tím, jak si lidé vysvětlovali jeho známé kouzlo s létajícími hůlkami. „Od muže jsem se setkal s vysvětlením, že nahoře na střeše je můj pomocník, který na černém drátku drží tu hůlku a pobíhá a hýbe s ní. Ženy v tom viděly spíš magnetismus, energie a podobně,“ vzpomíná.

A dokáže kouzelník okouzlit ženu i v osobním životě? „Při setkání se ženou se snažím nejprve využít kouzlo osobnosti. Pokud to nevyjde, mám v kapse karty. Teď už to nedělám, protože mám stálou přítelkyni, ale v době, kdy jsem ji hledal, jsem kouzla využíval a ženy rády se nechají okouzlit,“ směje se Radek Bakalář.

Krize přišla. Vandráci Pavel Liška a Jan Révai se v Guatemale rozdělili kvůli sporu o snídani

Vandráci Pavel Liška a Jan Révai se vrátili z tříměsíční motorkářské expedice

Vandráci Vagamundos, kteří jezdí na motorkách po střední Americe, točí o tom dokument a plní si sen. To jsou herci Pavel Liška a Jan Révai. Na jejich cestě je ještě doplnil režisér a kameraman Hynek Bernard.

Přestože ale kouzelníci baví davy, jsou to samotáři. „My vlastně celý život něco střežíme a neříkáme to na potkání. Samozřejmě někdo, kdo je v naší blízkosti déle, nějaké věci prokoukne, ale já si myslím, že i ve vztahu je důležité pořád nechávat odstup a tajemno kolem sebe. Musím říct, že ani kluci, kteří mě doprovází na show, o spoustě kouzel absolutně netuší, jak je dělám,“ komentuje Radek Bakalář.

V neděli v Českých Budějovicích zakončí turné k show Revolution of Magic a už myslí na další projekty. „Funguje to jako droga. Zažil jsem si ten pocit, když stojíte před diváky, kteří přišli přímo na vás, a je opravdu krásný. Chtěl bych ho ještě zvětšit. Takže si dám týden oraz a začínám připravovat s bratrem obrovskou show, která by snad měla být ve Foru Karlín. Byl bych rád, kdyby se v České republice našly tři a půl tisíce lidí, kteří přijdou na Radka Bakaláře,“ uzavírá.

Spustit audio

Související