Záhadou je pro ornitology orel východní, který už několik let žije na Třeboňsku. Spíš tu ale škodí

13. listopad 2023 11:55

Velkou záhadou je pro odborníky výskyt orla východního na Třeboňsku. Jeden z největších dravců světa obývá oblast Kamčatky a do střední Evropy jinak vůbec nezalétává. Přesto ho ornitologové i amatérští pozorovatelé pravidelně vídají v oblasti Chlumské rybniční soustavy. Orel východní ale kvůli své agresivitě škodí orlům mořským, kteří mají na Třeboňsku své přirozené teritorium.

„Chlumská rybniční soustava je skutečně jádrovou oblastí, kde je běžné pozorovat orla. Obzvlášť v době, kdy probíhají výlovy, jsou vidět orli mořští, jak posedávají na obnažených dnech a hledají uhynulé ryby,“ říká zoolog Jiří Neudert z CHKO Třeboňsko.

V lokalitě se ale objevuje i orel východní. „Ten je kontrastněji zbarven, od tmavohnědé až černé po bílou. Má výraznou bílou kresbu v křídlech a hlavně výrazně žlutý velký zobák,“ popisuje zoolog.

Jak se druh původem z Dálného východu dostal do středu Evropy, odborníci netuší. „Zkoušeli jsme ověřovat u zoologických zahrad, zda náhodou mladý jedinec neunikl z expozice. Nikde tomu tak nebylo. Rovněž nikdo ze soukromých chovatelů úlet tohoto jedince nehlásil,“ uvádí Jiří Neudert.

Prakticky vyloučená je i možnost, že by orel východní, zvaný též kamčatský, na Třeboňsko přeletěl sám z Dálného Východu. Jeho první výskyt v této oblasti byl zaznamenán v roce 2015, kdy ještě šlo o mladého jedince, a ti tak daleko nemigrují.

Čtěte také

Pro místní orly mořské ale tento nepůvodní druh podle Jiřího Neuderta představuje ohrožení. Snaží se tu zahnízdit a je při tom značně agresivní. „V hnízdní době orlů mořských létá k jejich hnízdům a dochází tam ke střetům, různým honičkám a půtkám. Na Chlumské rybniční soustavě už v posledních letech orli mořští hnízdí neúspěšně,“ vysvětluje.

Odborníci tak jednu dobu zvažovali odchyt orla východního, který by ale byl velmi složitý, přestože je pták výrazně méně plachý než místní orli mořští. „I mně se povedlo se k němu několikrát dostat na pár metrů. Pozoruje vás z větve a nechá se bez potíží vyfotit,“ vypráví Jiří Neudert.

Protože se orel východní na Třeboňsku vyskytuje už více než sedm let, ornitologové jeho přesun na jiné místo neočekávají. Radost z jeho pobytu na jihu Čech však rozhodně nemají.

Spustit audio

Související