Mokřadní ráj pro ptáky, obojživelníky a další živočichy vzniká na území Zbudovských blat u Hluboké nad Vltavou

17. září 2023 08:37

Zbudovská blata u Hluboké nad Vltavou se stala pátým ptačím parkem v České republice. Park vznikl díky České společnosti ornitologické a také finančním darům od veřejnosti a okolních obcí. Jde o jedny z nejrozsáhlejších luk v celém Česku a poslední hnízdiště vzácného břehouše černoocasého.

„Támhle v dálce vidíme kostel obce Sedlec a po levé straně se nachází Pašice,“ ukazuje louku, kde vzniká ptačí park Zbudovská blata, Martin Bacílek z České společnosti ornitologické.

Jde o celkovou plochu 100 hektarů. „Díky dárcům jsme mohli koupit prvních 11 hektarů pozemků. Část z nich bude sloužit na výměnu a část už je v jádrové části našeho budoucího parku,“ popisuje ornitolog.

Lokalita je podle něj vzácná z několika důvodů. „Rozsáhlé louky na Zbudovských blatech jsou posledním hnízdištěm břehouše černoocasého. Věříme, že po změnách, které tady chceme provést, to znamená vytvořit tůně, posekat trávu, odstranit různé náletové keře a kopřivy, sem nalákáme další druhy, například kolihy velké,“ vysvětluje Martin Bacílek.

Koliha velká

Kolihy velké v současnosti nikde v Česku nehnízdí. „Na jarním a podzimním tahu se tu zastaví, ale ta lokalita pro ně není tak atraktivní, takže pokračují ve své cestě dál. Nejde ale samozřejmě jenom o tyto dva druhy, domov zde najdou další mokřadní a luční ptáci, jako jsou čejky, vodouši, bekasíny,“ vyjmenovává Martin Bacílek.

Správcem ptačího parku Zbudovská blata je ornitolog Kryštof Chmel. Bude mít několik úkolů. „Nejprve se zaměříme na ucelení území, takže musíme vyměnit pozemky, případně vykoupit. Pak bychom rádi vybudovali první tůň, která nebude hluboká, aby to vyhovovalo ptákům, na které cílíme,“ popisuje.

Ideální by podle něj bylo, kdyby lokalitu spásali divocí velcí kopytníci. „Česká společnost ornitologická už má zkušenost například s exmoor pony. Na Josefovských loukách tito koně spásají vegetaci, není potřeba kosit, zároveň udržují odhalená místa tím, jak dupou, a to láká spoustu dalšího hmyzu. Také to vyhovuje ptákům, kteří kolem tůní hnízdí,“ vysvětluje.

Ochranáři plánují do roku 2040 vybudovat další ptačí parky i ve zbývajících krajích republiky.

Spustit audio

Související