Na bývalém golfovém hřišti u Lipna se pasou divocí koně. Vznikla tam nová rezervace pro kopytníky

26. květen 2023 07:25

Nedaleko přehrady Lipno se prohání divocí koně. Stádo se čtyřmi klisnami přivezli do nové rezervace ochranáři společně s ekofarmáři. Zvířata vyrůstala v bývalém vojenském prostoru Milovice, kde divocí koně žijí už osm let. Někdejší golfové hřiště u Lipna nad Vltavou je nejvýše položenou rezervací kopytníků v Česku.

„Tady vidíme odpaliště a jamky. My se pokusíme alespoň na pár hektarech vrátit krajině původní ráz,“ ukazuje na bývalé golfové hřiště u Lipna nad Vltavou pracovník společnosti Jihočeské ekofarmy František Massař.

V dálce se pasou divocí koně. „Jsou tady čtyři kusy, které jsme si nedávno dovezli z Milovic. Připravili jsme jim plochu zhruba 25 hektarů, kterou mají čistě pro sebe. Jsou tam různá stromořadí, zalesněné části. Tak málo koní je tady z toho důvodu, že pak se nemusí dokrmovat ani v zimě. To, co nespasou ve vegetačním období, si dokáží postupně najít,“ popisuje František Massař.

Na tu přítomnost člověka nejsou divocí koně téměř zvyklí, a tak by to mělo i zůstat. „Koně jsme dovezli minulý týden, teď je sem ještě jezdíme monitorovat, ale kontakt je jenom z větší vzdálenosti, aby zůstali divocí. Posléze už sem nebudeme jezdit v podstatě vůbec, jen jednou za čas zkontrolovat, jestli je ohrada v pořádku,“ potvrzuje Martina Beranová ze společnosti Jihočeské ekofarmy.

Ke klisnám zanedlouho přibyde ještě hřebec a také pět zubrů. Ti by podle ředitele ochranářské společnosti Česká krajina Dalibora Dostála měli krajině vrátit její původní podobu. „Pastva velkých kopytníků patří mezi moderní způsoby péče o krajinu. Velmi významně pomáhá s obnovou biologické rozmanitosti, například v milovické rezervaci, odkud divocí koně na Lipno přijeli, pomohla pastva zvýšit počet jedinců vzácných druhů o stovky i tisíce procent,“ uvádí.

„Kromě péče o krajinu je dalším cílem podpora šetrného cestovního ruchu. Bude to zajímavé i pro vědce. Budou mít unikátní možnost porovnávat tuto vysoko položenou rezervaci s dalšími rezervacemi v České republice,“ dodává.

Divocí koně a také zubři by se i v rezervaci u Lipna měli rozmnožit. Nové potomstvo se potom dostane do dalších rezervací po celé Evropě.

Spustit audio

Související