Začala Ptačí hodinka. Dobrovolníci pomáhají ornitologům sčítat ptáky na krmítkách

11. leden 2020 06:16

Češi po roce znovu sčítají ptáky na krmítkách. Při akci Ptačí hodinka pomáhají profesionálním ornitologům poznat chování běžné ptačí populace. Data budou sbírat do neděle 12. ledna.

Nejčastěji mohou lidé na krmítkách vidět sýkoru koňadru a sýkoru modřinku. „Zjišťujeme, že víc a víc víme o vzácných ptácích, které se snažíme chránit, ale údaje o běžných druzích zaostávají,“ říká zoolog Prácheňského muzea v Písku Jiří Šebestian.

Česká společnost ornitologická proto vyzvala ke spolupráci veřejnost. Poprvé mohli lidé se sčítáním ptáků na krmítkách pomoci loni v lednu. Zapojilo se přes 14 tisíc pozorovatelů, kteří ptáky sčítali přes 10 tisíc hodin.

„Dopředu máme přihlášených podobně jako loni tři tisíce lidí, ale to vůbec neodráží konečný výsledek. Doufáme, že se přiblížíme k loňskému číslu, a samozřejmě bychom ho moc rádi překonali,“ uvádí koordinátorka Ptačí hodinky Dita Hořáková.

Zapojit se může každý, kdo až do neděle bude mít zhruba hodinu času. Právě šedesát minut totiž musí pozorování jednoho krmítka a zapisování všech ptačích druhů věnovat. „Ideální je mít krmítko, na kterém krmíme pravidelně a ptáci jsou zvyklí na něj chodit, ale dá se to udělat i tak, že prostě vezmete semínka slunečnice, půjdete na oblíbené místo a pozorujete tam,“ vysvětluje Jiří Šebestian.

Čtěte také

Do prvního ročníku Ptačí hodinky se loni zapojil také Daniel Fišer z Jindřichova Hradce. Sčítat ptáky se chystá s rodinou i letos. „Máme krmítko na keři, máme ho udělané tak, aby na něj bylo vidět z domova. Tím, že je kolem nás louka a spousta keřů a stromů, ptáci tam přilétají, v jednu chvíli jsem napočítal asi deset druhů,“ vypráví.

Výsledky svého pozorování potom lidé zadají na internetových stránkách ptacihodinka.birdlife.cz. Tam také mohou průběžně sledovat výsledky, které budou lidé z celé České republiky posílat.

„Když to budeme dělat dostatečně dlouho, tak potom můžeme vidět populační trendy – kterých ptáků opravdu přibývá a kterých ubývá,“ dodává Jiří Šebestian.

Spustit audio

Související