Za slavným Davidem Sanbornem, jemuž saxofon pomohl s následky obrny, a magickými tóny jeho nástroje

21. květen 2024

Půlhodinka Vlídných tónů bude vlastně hudebním nekrologem populárního amerického altsaxofonisty i skladatele Davida Sanborna, který skonal v neděli 12. května 2024 následkem rakoviny prostaty ve věku 78 let.

Ačkoliv je žánrově přičleňován k takzvanému smooth jazzu, jeho stylový záběr byl mnohem širší a David Sanborn, od raného mládí milovník blues, dokázal ve své hudbě spojit funky s rockem, popem i jazzem.

Koncertoval nebo natáčel s takovými hvězdami jako Davidem Bowiem, Steviem Wonderem, Eltonem Johnem, B. B. Kingem, Paulem Simonem, Ericem Claptonem nebo Rolling Stones.

David William Sanborn přišel na tento svět v roce 1945 v Tampě na Floridě a vyrůstal v Kirkwoodu v Missouri. V nižším věku byl postižen obrnou a lékař mu navrhl, aby hrál na saxofon, a tím posílil hrudník.

David Sanborn studoval hudbu na univerzitě a poprvé na sebe jako instrumentalista upozornil na konci šedesátých let v docela známé kapele The Paul Butterfield Blues Band, s níž si zahrál také na legendárním Woodstocku.

V sedmdesátých letech poněkud více spolupracoval s Davidem Bowiem a zaskvěl se saxofonovým sólem v jeho slavného nahrávce Young Americans. Vedle toho si budoval také vlastní sólovou kariéru a od poloviny sedmdesátých let nahrával své desky, které byly většinou komerčně, ale i umělecky dosti úspěšné.

A některé oblíbené nahrávky Davida Sanborna jsme vybrali do pořadu Vlídné tóny.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související