Z pohanky připravte sladkou i slanou kaši, používejte také mouku. Posílíte cévy a nervy

Mezi pseudocereálie se řadí pohanka. Plody této rostliny z čeledi rdesnovitých totiž nejsou obilky, ale nažky. Dříve byla považována za obilí chudých. Mezi první Američany, kteří pěstovali pohanku, ale patřili i američtí prezidenti Thomas Jefferson a George Washington.

Chutí připomíná rýži, ačkoli si zachovává specifické aroma. Pohanková zrna se zpracovávají na krupky a jemnou hnědavou mouku.

Za největšího producenta se překvapivě považuje Japonsko následované Ruskem a Polskem. V rozsáhlých stepních oblastech Ruska patří pohanka k základním potravinám. V Čechách nikdy nezdomácněla, ale na Moravě byla ještě v minulém století velice rozšířena a užívána.

Její sílu využívali čínští vojáci i indiáni

Pohanka je známa obsahem cenného rutinu, který se také označuje jako vitamin P. Pomáhá při všech cévních onemocněních, vysokém krevním tlaku, nedostatečném libidu, impotenci, revmatických chorobách, artritidě, zánětech všeho druhu a krvácení z dásní a nosu.

Dále nás zásobuje vápníkem, fosforem, hořčíkem, manganem a draslíkem, obsahuje mnoho vitaminů řady B posilujících nervy, vitamin E, hořčík a železo. V čínské armádě byli vojáci živeni pohankou pro zvýšení síly a vytrvalosti. Indiáni kmene Hopi dávali ženám odvar z celých rostlin pohanky, aby zastavili poporodní krvácení.

Čtěte také

Pohanková mouka je přirozeně bezlepková, proto je vhodná pro celiaky nebo lidi, kteří dávají přednost bezlepkové stravě. Lze ji využít mnohostranně. Pohankovou mouku můžete kombinovat s jinými moukami pro přípravu chleba, palačinek, sušenek i zdravých, například mrkvových či řepných, bábovek.

Laboratorní zvířata krmená pohankovou moukou měla nižší hladinu cholesterolu, méně tělesného tuku a méně žlučových kamenů. V roce 2005 výzkum zjistil, že lidé se po konzumaci pohanky cítili ve srovnání s obilninami sytější.

Při přípravě krupek pohanky použijte díl pohanky na dva díly vody. Vodu s pohankou přiveďte k varu. Zakryjte a nechte zvolna vařit 20 minut.

Čerstvě uvařenou pohanku použijte jako teplé cereálie. Přidejte k ní drobné ovoce, skořici. Vařenou pohanku také můžete přidávat do salátů a polévek, abyste tak zvýšili jejich nutriční hodnotu a zlepšili chuť.

Pohanková kaše s rozinkami

Suroviny:
100 gramů loupané pohanky
0,3 litru směsi vody a kokosového nebo mandlového mléka
1 lžička rozinek
1 lžíce mandlových plátků nebo mixovaných ořechů
javorový sirup (med)

Pohanku zalijeme směsí vody a mléka, dáme vařit, dokud kaše nezhoustne. Pak přidáme rozinky a mandle. Přisladíme javorovým sirupem nebo medem.

Pohanková kaše s kurkumou, kmínem a koriandrem

Suroviny:
2 šálky předem namočené pohanky
½ lžíce mleté kurkumy
¼ čajové lžičky semínek koriandru
1 čajová lžička mletého kmínu
1 lžíce kokosového oleje
½ lžíce ghí másla
1 čajová lžička mořské soli

Předem namočenou pohanku propláchneme a dáme vařit s vodou v poměru 1:2. Přidáme všechno koření. Těsně předtím, než se vyvaří voda, přidáme přepuštěné máslo nebo kokosový olej.

Podáváme s uvařenou zeleninou nebo dáme na salát. Dochutíme solí.

Spustit audio

Související