Z domácího úkolu se stal celoživotní koníček. Lovec mrazů Ivo Rolčík neustále sleduje počasí na Šumavě

20. prosinec 2022 08:36

Zdravotnický záchranář Ivo Rolčík sleduje od dětství počasí na Šumavě. Lovec mrazů a amatérský meteorolog má stanice ve Volarech a v okolí. Data z nich posílá do Českého hydrometeorologického ústavu.

Všechna místa chodí Ivo Rolčík pravidelně kontrolovat. Jednu stanici má například u Lučního potoka. „Tady je takzvaná mrazová kotlina, kam se sbíhá studený vzduch z okolních luk, takže jsem tu nechal zřídit meteostanici. Měří teplotu ve dvou metrech, je umístěna na takovém stožárku a máme tu solární panel, který napájí baterii,“ ukazuje.

Součástí meteostanice je i přízemní teploměr. „Když napadne nový sníh, musí se sem dojít a teploměr vyndat nad sníh, protože je nutné teplotu měřit neustále pět centimetrů nad zemí,“ dodává Ivo Rolčík.

Amatérský meteorolog a lovec mrazů Ivo Rolčík u své meteostanice

Stanice odesílá data ve dvacetiminutových intervalech na jeho webovou stránku pocasi-volary.cz. Dosud nejnižší teplotu u Lučního potoka naměřil Ivo Rolčík v roce 2012, a to mínus 31,5 stupně Celsia.

Povoláním je zdravotnický záchranář. „Tyhle dvě aktivity jsou hodně rozdílné, dá se říct, že nemají vůbec nic společného. K meteorologii jsem se dostal už dávno. V šesté třídě jsme měli za domácí úkol týden pozorovat počasí. A já jsem ho nepozoroval týden, ale s malými pauzami dodnes,“ vypráví.

Ivo Rolčík se stará také o meteostanici na vrcholu hory Plechý, kde měří i výšku sněhu. „Zatím nejvyšší vrstvu sněhu jsme naměřili v lednu roku 2018, a to 205 centimetrů. Poslední roky jsou na sněhovou pokrývku kvůli postupnému oteplování chudší,“ říká čtyřiačtyřicetiletý lovec mrazů.

Čtěte také

Na rozdíl od volarských stanic se k té na hoře Plechý v zimě velmi těžko dostává. „Když napadne sníh, tak je jediná možná přístupová cesta od Třístoličníku. Potom musím zdolat pětikilometrovou hřebenovku, abych se dostal ke stanici. Je ještě možnost jít z české strany od Nové Pece, ale tam to jde spíš v letním období. Tam je velmi strmý svah od Plešného jezera nahoru,“ popisuje Ivo Rolčík.

Meteorologie je jeho koníčkem už od konce 80. let minulého století. Začalo to měřením okenním teploměrem, od roku 1993 spolupracuje s Českým hydrometeorologickým ústavem. V současnosti se stará o šest meteostanic, spravuje webové stránky pocasi-volary.cz a také píše články o počasí na Šumavě a s přáteli měří na desítkách lokalit pravidelně i výšku sněhu.

A uplynulý víkend mu jako lovci mrazů přinesl velký zážitek. Na stanici u Stögrovy Huti u Volar naměřil mínus 28,4 stupně Celsia. Podle něj jde dokonce o letošní celorepublikový rekord.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související